петък, 7 ноември 2008 г.

Изложба ще се промени четири пъти


Изложба ще се промени четири пъти
Експериментът е на скулпторката Бора Петкова


Отскоро в галерията "Васка Емануилова" се отвори място за изкуство на млади български автори. Неконвенционалните проекти се осъществяват с градската галерия. "Искахме да разчупим строгата, класическа музейна колекция на Васка Емануилова", казва кураторката Владия Михайлова.

Изложбата на Бора Петкова е първата от програмата съвременна скулптура и най-важното й качество е, че не може да бъде видяна изцяло на откриването. Веднага обявих, че изложбата е в процес, което, освен че страшно обърква зрителя, също така и го изпълва с любопитство какво ще се случва занапред, казва Бора.

Авторката се надява, че развитието на скулптурата в пространството ще повлече и процес на промяна в публиката. Още с прекрачването на прага човек "спъва" погледа си в черна пътека, виеща се като змия към мястото на изложбата. "Оттук нататък скулптурата само ще се свива към себе си", отбелязва Владия.

Всеки зрител създава собствена представа за това, което ще става с инсталацията в следващите етапи. "Хуманитаристите казаха, че това сигурно е интерактивна изложба, в която дреме идеята за демокрация, и предположиха, че подходът на Бора ще е интерактивен. Културолозите поискаха да нарежат с ножица части от материала и да пишат по него.

Архитектите пожелаха да стъпват върху нагънатата пластмасова ивица. Скулпторите започнаха да виждат двойни и тройни форми, които трябва да се разгъват в пространството. Имаше коментари от сорта на "а това е една дебела рисунка". Всеки домисли по някакъв начин произведението", разказва Владия Михайлова.

И този път Бора използва нетрадиционни материали. Сега това е текстилен гумиран продукт за тапициране на мебели, който се развива, спуска от тавана и изпълва постепенно пространството."Идва ми да започна да записвам на външната част на платното нещата, които хрумват в импровизирани разговори с публиката", казва тя.

"Когато процесът на развитие на изложбата приключи, пространството, в което съм се намесила, ще бъде възприемано като сграда, когато си извън него, и като сърцевина, когато си вътре. Зрителят ще има изборът да попадне във и извън скулптурата. А движението в залата ще бъде затруднено максимално от набъбналия гумиран плат", издава част от идеите си Бора.

Но как ще успее да накара зрителя да идва отново и отново на същата изложба. "Надявам се да предизвикам предчувствието му, за да разбия след това на парчета всичко, което си е мислил в началото, и да го изненадам с нещо, невъзможно да бъде предположено с абсолютна точност, преди да се е случило - каквото е всъщност всеки акт на изкуство."

Датите, на които изложбата ще се променя, са 18, 25 февруари и 3, 9 март.

Няма коментари: