четвъртък, 19 юли 2012 г.
Курабийки на двора, поръсени с купища, нерафинирано детско въображение! от Стефан Галибов
Майско слънце, купища мързеливи, почивни дни, жадувано измъкване от големия град. Какво ще направите, ако по време на почивката си една сутрин попаднете на бележка на верандата „Работилница по правене на курабийки”-за деца и родители. Още преди първата крачка по пътеката с пеперуди и цветенца и вече знаете, че днес няма да имате дълъг преход сред природата, а ще се приберете на поляната пред хотела, където за час-два ще се оставите да ви ръководи креативния дух на небцето, който не прави разлика между деца и родители, между готвачи и дегустатори. Точно същия сценарий преживяват гостите на био хотел Моравско село, когато на гости пристига горската фея от биомагазина My organic food.
Затрупана сред купища кутии и бурканчета с качествени био продукти в семейния магазин в София, Анита Класанова дълго време преди да опече първата курабийка, мечтае да намери тайната формула на идеалното хранително преживане. А то не се случва, когато просто осигурим необходимите съставки за правилната рецепта. Защото напълно правилни и стриктни рецепти в истинския живот не съществуват. Анита бързо разбира, че ако иска да бъде откривател, а не последовател, не е достатъчно само да продаваш хубава храна. Не по-малко важно е да й осигуриш творческо и екипно съпреживяне, нещо като вълшебна атмосфера, в която продуктите да оживеят и „заговорят” сами за себе си. За целта тя решава да заложи на любопитството на детската палава ръчичка, която обича да разлива брашно и мед, без задръжки и забрани, все едно Пипи ни е дошла на гости за уикенда. Така се ражда фантастичната „Курабийница” на „My organic food”.
В биохотел „Моравско село” формулата за свободно курабийко-фантазиране събира деца и родители пред масата за едно тотално кулинарно приключение. Като една истинска фея, Анита не заповядва на децата, а ги оставя да творят. Намесата й се ограничава само до разпределяне на продуктите и задачите между участниците. Начинът, по който ще се меси, украсява и съчетават форми е оставен на въображението. Затова и накрая формите на курабийките са причудливи като в страната на чудесата. Курабийки с форма на кораб, човече и какво ли още не за минути населяват тавата за печене. Няма две еднакви „печенки”, както няма две еднакво мислещи деца. Преди всички да потънат до уши в брашно, важно условие е ръцете да бъдат хубаво измити, само за могат после да потънат в мед, кокосови стъготини и настъргани орехови ядки. По време на готвенето, децата се научават не само да правят курабийки и да бъдат креативни, но и да работят в екип. За целта Анита ги подрежда пред всяка съставка, като разпределя ролите в бъдещото представление за сетивата. Един ще бърка брашното, друг ще сипва меда, а когато тестото е оформено, всеки получава къс от него и подобно на скулптор оформя своята визия за курабийка, като й слага например очи и уста от орехи и стафиди, а защо не и нос от бадем. Докато децата майсторат, Анита разказва приказки за съставките, откъде идват, как се отглеждат и защо е важно да не им се слага химия. „Започваме със сухите съставки, децата ги разбъркват в купа. После добавяме течните съставки по ред.Правим пълен кръг и тестото за Курабийките е готово.Разпределяме на всяко дете топче тесто. Всеки сам оформя своята курабийка и украса. Не обяснявам много на децата как и какво да правят, те се ориентират чудесно според средата и материалите около тях, само насочвам. Това е тенденция, която ще следвам и мотивирам всеки сам да приготвя курабийки вкъщи.
”, споделя своята рецепта феята на курабийките Анита.
И понеже децата не умеят да чакат, за да се ускори процеса на печене, малчуганите се пръвсват на двора в лудешки и шумни игри. Така за нула време всичко е готово, а над цялата поляна се разнася неустоима миризма.
Освен уникалната курабийка на своето дете, всяко семейство гост на био хотел Моравско село получава в подарък и рецептата, която е много повече от необходимите съставки. Курабийките изчезват бързо от масата, а всички дълго ще облизват пръсти. И така до следващия път, когато отново ще отвори фантастичната „Фабрика за курабийки” на „My organic food”.
необходимите съставки:
1.прясно смляно пълнозърнесто брашно на каменна мелница
2.пчелен мед
3.кафява захар
4.оризово олио
5.бакпулвер
6.канела джинджифил
7.хималайска розова сол
... а и най-важната съставка- трябва да поръсите хубаво с :
8. Купища, нерафинирано детско воъбражение
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар