неделя, 7 април 2013 г.

Топло време за студени души



От Рибо Галибо
Топлото време напоследък и събуждащата се от сън природа приканват към разходки из природата. Идеалното място за това са планинските села около София. За съжаление раззеленяващите се полянки, долове и рекички са засипани от тонове боклуци. Местните хора за по-лесно изхвърлят направо на тревата всякакви отпадъци. За съжаление тази грозна гледка разваля чудесното настроение от страхотните планински пейзажи и оставя лош привкус за начина, по който българите по места се отнасят с иначе превъзходните природни дадености.
Тази неделя-05.04.2013 се разходих с дъщеря ми и жена ми до Лозенската планина и на изхода от селото по посока на планината ме завари особено неприятна гледка на голямо количество боклук, разхвърляно по иначе красива и достойна за игра и отдих полянка. Тези боклуци не бяха оставени от туристи, а включваха непотребното на местните хора и явно бяха поредното нерегламентирано сметище на България, на каквито изоблиства страната ни. Този род отношение към красивата природа, непосредствено до къщите, където живеем е лоша характеристика на националния ни характер. Сметищата са като бели петна, те са нашето неосъзнато отношение към самите нас. Толкова са характерни, че вече не ги забелязваме. Първото, което се набива на очи при преминаване на българската граница от съседните ни балкански страни са именно тези нерегламентирани сметища, които очернят долове и рекички. За съжаление те са нещо като реално туристическо лого на страната.
Но за да изчезне лошото отношение на българина към природата, трябва да се започне от най-ранна детска възраст, трябва да се говори, трябва да се обяснява, да се показва с примери защо не трябва да се прави така.
Защото по-трагично от грозния боклук край село Горни Лозен за мен се оказа фактът, че на замърсената полянка лозенчани бяха пуснали децата си да си играят. Дали сегашните майки и бащи, някога като деца не са си играли по същия начин на замърсените от техните родители красиви полянки с цветя. Ако не започнем да се осъзнаваме днес, това ще продължи и в следващите поколения.
Дали изобщо някога ще осъзнаем какво правим и че това замърсяване освен външно, ни замърсява и някъде по-навътре, където се намира душата?
Конткретният пример е от софийското село Горни Лозен, но същото може да се види навсякъде от Симеоново и Драгалевци до Панчарево и Кокаляне.
Един ден в годината BTV организира почистване на страната. "Да изчистим България за 1 ден" е много добра инициатива, но по-добре ще е да се води разяснителна кампания сред местните хора по селата на тема "Защо не е добре да замърсяват собствената си рекичка, полянка и т.н.?" Също така би било много добре самите те, които всеки ден замърсяват да се ангажират и включат в почистването на своето населено място. Защото, дори и от града да дойдат някакви хора да им почистват един ден в годината, това не променя за дълго пейзажа. Още на следващия ден, ако не са ангажирани местните, почистените места, отново ще плувнат в боклуци.

Въпросното нерагламентирано сметище се намира до самата пътека, по която се движат туристите от с. Горни Лозен към Лознеската планина.

Няма коментари: