петък, 19 септември 2008 г.

Любен Диманов чества юбилей с изложба






Скачащи, акварелни момичета и гигантски рисунки на раздвижени мъжки фигури са новите търсения на автора

Стефан Галибов

Серията от акварелите на скачащи момичета, които се разливат на пръски от разноцветна боя по листа показват невероятната идейна свобода на графика Любен Диманов. Творбите на живеещия във Франция българин, изложени в галерия Райко Алексиев са специално подготвени за изложбата и са резултат от работата му в последните две години. Експозицията би трябвало да е юбилейна/художникът навършва 75 години/, но Любен Диманов не акцентира върху това, той не прави традиционната за тези случаи ретроспектива, а залага на новото и експериментира. Авторът представя произведения върху пластмасови подложки, колажи, пет едроформатни табла 2,50 на 1,50 метра, живопис и графики.
Особено силен акцент са анатомичните рисунки на голи мъжки фигури, съчетаващ няколко фази на движение. Форматът е гигантски и поради това произведенията се чувстват особено уютно именно в голямото, безбрежно пространство с мека светлина, влизаща от стъкления покрив и високи тавани на галерия Райко Алексиев.
Любен Диманов е роден през 1933 г. в град Кнежа. През 1959 г. завършва специалност „Декоративно-монументални изкуства” в Художествената академия в София при професор Георги Богданов. Художникът трайно се насочва към графиката, илюстрацията и рисунката. Паралелно с това се изявява и в сферата на живописта и стенно-монументалните изкуства. Включва се активно в международния живот още от годините след своето дипломиране – участва в Младежкото биенале в Париж през 1961 г., 1963 г., 1965 г., както и в биеналета на графиката в Любляна, Лондон, Рим, Австралия, Москва, Сао Паоло.
През 1972 г. организира своята първа самостоятелна изложба в Кнежа. Следват изложби в София, Стокхолм, Лондон, Париж, Дюселдорф, Цюрих, Лион, Осло, Люксенбург, Копенхаген, Виена и много други.
Любен Диманов е автор на редица илюстрации и самостойни графични листове за издания от български и световни автори. Сред оформените от него книги са чужедстранни издания на Марк Аврелий „Мисли за самия мен” /1978 г., Париж/, Шарл Бодлер “Цвета на злото” /1979 г., Дюселдорф/, Селма Лагерлоф „Сага за Йоста Берлинг”/ 1980 г., галерия „Остер”, Швеция/, Овидий „Метаморфози” /1981 г., Париж/, Аполинер „Алкохоли” /1981 г., Париж/, Шекспир „Сонети” /1983 г., Стокхолм/, „Бестиарий” /1984 г., Париж/, „Когато пламъкът и розата са едно” /1986 г., Лондон/, Стефан Маларме „Митология” /1991 г., Париж/ и други.
От 1976 г. авторът живее в Париж.

Няма коментари: