сряда, 17 септември 2008 г.

В Пловдив са готови за Нощта на музеите и галериите


Стефан Галибов

За четвърти пореден път в Пловдив ще се проведе Нощта на музеите и галериите. Артсъбитието се е утвърдило като най-авангардната нощ в Града под тепетата. В нощта на 26 срещу 27 септември изкуството ще дебне буквално на всеки ъгъл в центъра на Пловдив. Общо 31 музея, общински и частни галерии ще се включат със специална програма, подготовката за която е започнала още на сутринта след миналогодишната нощ. Състезанието е на отделните артинституции, в което всеки се стреми да е по-оригинален и да привлече повече публика. Усещането от Нощта е като за мащабен арткарнавал. Нощното артприключение без ограничения на видове и жанрове ще започне точно в 19 часа на 26 септември. Всеки зрител сам преценява и чертае маршрута си.

Един от специалните акценти в тазгодишното издание на Нощта е светлинният лабиринт „Корени” на гостите от Франция Софи Табаков, Лоран Субиз, Алекс Табаков, който ще бъде представен в Античния театър със съдействието на община Пловдив, Френския културен институт, Центъра за антропологични и етносоциологически изследвания и фондация „Отворени изкуства“.

Сред интересните места за посещение ще е и Баня Старинна, където ще тече експозицията „Седмица на съвременното изкуство“ с куратори Бетина Щайбрюге и Весела Ножарова, в която участват около 20 известни български и чуждестранни концептуалисти.

В Държавния архив на Пловдив освен изложбата на уникални документи и снимки, гравюри, карти, рисунки и други експонати от миналото на града ще могат да се видят и архивни късометражни филми от периода 1972 – 1990 година.

В Етнографския музей ще са подредени старинни часовници и лампи от фонда му под общото наименование “Знаци на времето”. В двора ще може да се види скулптурната композиция на Цвятко Сиромашки, около която ще се състои моден пърформънс на винтич дрехи и автентични аксесоари (алатурка и алафранка) от времето на нашите баби.

Регионалният исторически музей е подготвил специална Вечер на Япония с демонстрация на японско бойно изкуство кендо и изложба „Японските кукли”. Ще има и базар на традиционно японско изкуство, прожекция на анимационния филм „Моят съсед Тоторо” и на други нови филми от Япония. Успоредно с японската програма ще може да се види и изложба на проекти за комикси „Хан Аспарух” на художника Георги Чепилев. Децата ще могат да се забавляват там с рисуване на комикси.

Регионалният исторически музей на град Шумен гостува в къщата музей “Атанас Кръстев – Начо Културата” с мултимедийния проект “Шареният свят на киното”, в който могат да се видят киноафиши от 30-те до края на 80-те години на XX век.

Всички къщи музеи в Стария град ще са отворени за посещения през цялата нощ.

Градската художествена галерия ще представи общата живописна изложба “Видяната Турция”, съпроводена с дегустация на вино от винарска изба Bessa Valley Winery.

С музикален съпровод на ученици от Националното музикално училище „Добрин Петков” галерия „Жорж Папазов“ ще открие юбилейната изложба „Калейдоскоп” на Свилен Блажев по повод 55-ия рожден ден на художника. По-късно там ще има и концерт на формация “Пендим” и модно ревю. Самостоятелната изложба „Чашата” на Красимир Джидров в галерия „Арт Спектър“ също ще е съпроводена с музикални изпълнения на вокално трио The Unique Voices (Кирил Илиев – баритон, Петър Петканов – тенор, Веселин Вачев – тенор).

Галерия „Сариев“ подготвя самостоятелната изложба на Моника Попова, наречена “Ако така ми действа любовта...”. Успоредно с това пред галерията ще се прожектира филм за фестивала – Sofia Underground 2008.

В алтернативната галерия „Коридор“ са подредени инсталации, видео, фотография и живопис на Велизар Димчев, Веселина Сариева, Емил Миразчиев, Иван Тошков, Йоханнес Артинян, Лора Пармакова, Мария Джелебова, Надя Генова, Румен Жеков, Севдалина Кочевск, както и малки светлинни обекти, композиции от източници на светлина и светлинни проекции.

Студио Nо. 9 е организирало своеобразна изложба акция “Познай художни/чката/а!”, в която публиката ще трябва да разпознае работите на 30 български автори без помощ от кураторите.

За нощта на музеите специално е поканена британската концептуалистка Калъм Кер, която ще покаже своя най-нов пърформънс.

Входът навсякъде е свободен.

Няма коментари: