вторник, 15 юни 2010 г.

Актьори като мерцедеси и железен режисьор




























В новия бг сериал Илка Зафирова е дърта хипарка, Николай Урумов-префинен коцкар, а Филип Зидаров - охранител сваляч

След като шампанското гръмна, някой от екипа се провиква:”Погледнете стоките, много са добри и са намалени!”
Декорът е свръхреалистично копие на класическите български магазини “Втора употреба”. Почти ти идва наистина да пробваш някоя дреха. Но тогава изведнъж виждаш камерите, суетящите се наоколо оператори, режисьори и актьори. Намираме на снимачната площадка на пилотния епизод от новия комедиен сериал на БНТ “Секънд хенд”. Проектът е спечелил конкурс за първите шест серии. Първата ще е готова още до края на месеца. Предстои заснемането на още пет епизода. Филмът е по оригинална идея и сценарий на режисьора Григор Лефтеров. Проектът е авторски и е с доста дълга история. Той от няколко години мисли как да изглежда сюжета на един добър български ситком. За да се вдъхновява режисьорът изследва под лупа и анализира своите любими западни образци “Приятели” и “Всички обичат Реймънд”. “Животът на всеки човек може да заприлича на “Секънд хенд”. Режисьорът иска неговия сериал да е контрапункта на мрачното българско ежедневие, в което черното преобладава. “Ситкомът за мен е нещо много интересно като жанр, защото няма друг вариант, при който да се синтезира смях през 7-8 секунди”.
Лефтеров неслучайно е избрал действието да се развива в магазин “Втора ръка”. “В годините на демокрацията, този род магазини се превърнаха в българска традиция. Това е може би най -разпространената верига магазини в България. Втора ръка са всички онези заместители на истинският живот, на истинските чувства. Това ни е нужно, тъй като целият останал живот в България, който всеки ден научаваме от вестниците и новините, е един вид ситуационна трагедия, която трябва да бъде компенсирана по някакъв начин”, каза Лефтеров.
Освен добрия диалог, актьорският състав е другата много важна съставка, за да се забърка истински добра телевизионна ситуационна комедия. “ Избрал съм шест актьори, които могат всичко. Те са направо като мерцедеси”, казва Лефтеров.
Илка Зафирова е най-изкушена от ролята си и докато останалите актьори почиват за следващата сцена, тя преравя дрехите по закачалките. Въпросите само временно спират мисловния поток на актрисата-звяр. “Мисля, че не само дрехите са втора употреба. Много неща у нас са втора употреба. Цялата ни държава е втора употреба, което е много жалко. Ролята ми е на касиерка в секънд хенд Грета, поради напредналата си възраст. Образът е на жена, която се бори да оцелява. Общуването с млади хора я зарежда. Припомня си доброто славно време, когато е вършяла като хипарка по морето. Хубавото е, че успях да вградя моето собствено чувство за хумор в образа на касиерката”, разказва Илка и отново се захваща да пренарежда дрехите.

Наконтен по последна парижка мода и с изтънчен мустак, пред вратите на импровизирания “Секънд хенд” се върти управителят Жорж. Николай Урумов е усвоил перфектната походка на един стар коцкар с мечта да е моделиер. “Аз съм собственикът на магазина- един човек, който голямата му мъка и болка е, че няма своя модна линия и свой фирмен магазин на някой от прочутите парижки или милански булеварди. Възможностите му са опряли само до магазин за дрехи Втора употреба. А поведението му е като на големите моделиери, като на големите звезди в топ бранша. Той се държи като Кавали. От там идват нелепите и несъстоятелни моменти. Той е доста маниакалени суетен, префърцунен. И това е много благодатно за осмиване от страна на останалите колеги. На тази основа сценарият предлага доста добре написани комедийни ситуации, диалогът е доста сдържан и силен и аз съм доволен от ролята си”, сподели Урумов.
Според него режисьорът е доста подготвен, нещо рядко срещано в България. “Добре е, че всичко му е ясно, не е необходимо в момента да го търси и измисля. Той го е видял този филм вече в главата си. Аз самият се явих на кастинг за ролята преди година и половина”.

Филип Аврамов се е барнал в секси ризка хавайка и прическа ала Елвис. Той е в ролята на най-комплексната личност в магазина. Едновременно охрана, общ работник и шофьор в магазина. Аврамов признава, че сам обича да пазарува в магазини “Втора ръка” и от там си е купил доста хубави дрешки, сред които любимо му е шикарско кожено яке.
“Хареса ми, че моята роля е на земен човек, не е измислен образ, нищо дребно не му е чуждо. При такъв тип хора, порвоначалното впечатление е нещо много важно. Образът е освен смешен и много сериозен, защото хумор се прави трудно. Работил съм с голяма част от колегите. Готини хора са, мацки имаме с дълги крака. На мнение съм, че българското трябва да се подкрепя, тъй като сме толкова малка държава, толкова малко хора, че е глупаво да се караме.
Не съм го гледал много, но не искам като някой хора да плюя конкуренцията. Затова ще кажа, че “Стъклен дом” ми седи много добре на екран”, разказа Аврамов, който с нетърпание изчаква края на театралния сезон, за да се отдаде на почивката, тази година той ще отпуска на дивия плаж на Иракли.

Достойна съперница на Луиза Григорова от “Стъклен дом” е красавицата с дълги крака Гергана Данданова. Тя играе продавачка на около 25 години, с психологическо образование. “Харесах крайността на Ева, защото тя е завършила психология и както много хора в България, не може да се реализира в професията и започва работа като нещо съвсем различно. Сценарият е наистина много реалистичен и предлага изключително нелепи и смешни ситуации, които е невъзможно да не ти се случат днес в България. Разбира се моята продавачка не може дза загърби интелектуалните си интереси и веднъж постъпила на работа в магазина започва да занимава всички наоколо с елитарни неща, да им развива философски теми например. Когато се среща с първия клиент, започва да го увещава да си купи една блуза, на която има елементи и символи от народния фолклор. Всички я смятат за един вид откачалка. При мен фразите са по-напушени, по нетипични, което прави ситуациите особено комични, имайки предвид къде се намираме –в магазин “Втора употреба”. По този начин се бият характерите с другите герои. между мен и другата продвачка има някакво скрито противопоставяне. Тя е съвсем различна-земен човек, момиче за всичко и с поп-фолк визия. Но винаги на финала на епизода двете си оправят взаимоотношенията и всичко завършва положително”.


Текст и снимки Стефан ГАЛИБОВ

Няма коментари: