вторник, 25 август 2009 г.

circus sofia


Circus Sofia

project by Stefan Galibov

Today all town is a some kind of circus field and we the citizens are acrobats and knife eaters, or probably the jumpers between cars and polution on the streets. Crossing the street is almost impossible if you are not the rope walker. The solutions of these problems lies in our imagination- imagine , imagin,imag, im, i.......

Една от най-характерните особености на София е нейната затруднена градска инфраструктура. Независимо дали си в кола, пеша или на колело наоколо дебнат хиляди препятствия-дупки, кучета, неправилно паркирани коли, боклуци, пътни знаци, които те объркват повече отколкото да те упътват...Средата определено изнервя, но също така предизвиква да й се нахвърлим, да я сграбчим и преосмисмислим и в крайна сметка да я надхвърлим като я променим напълно.

Придвижването в един град може да те доведе или до пълно задръстване на духа и тялото или да взриви всичката ти логика и те направи истински творец. Стига само да пожелаеш да видиш обърканата и хаотична заобикаляща среда като част от твой собствен визуално подкрепен от въображението ти сценарий.


Някога в София имаше постоянно действащ цирк. Един ден той се запали и изгоря до основи. Но заедно с пожара идеята за циркови номера се „разгоря” из целия град.

Днес улиците са се превърнали в перфектно място за жонглиране между дупки и неправилно паркирани коли. На манежа са уличните кучета, които сами са се дресирали да пресичат на зелено, за разлика от гражданите и автомобилите, които все още не успяват да се научат. След новата реконструкция на Централна гара, мястото се сдобива с истински цирков купол-шатра, под който дебнат всякакви клоуни. Кабелите за интернет, свръзващи сградите стават и за ходене по въже.

Днес целият град е цирков манеж, върху който ние гражданите сме принудени да се превърнем в акробати и гълтачи на огън от ауспусите на огромни камиони-бетоновози/ кой знае защо минаващи по централните улици/, налага се да ставаме звероукротители на кучешки глутници.

За пресичането на улицата е неходимо да си увладял вещерски изкуства и магии, а също и за да не изчезнеш съвсем в магическата кутия, наречена „софийски подлез”. За да преминеш оживено кръстовище, ти трябва магическа пръчица, с които да „изчезваш” джиповете всеки път, когато решат не спрат на пешеходната пътека или направо можеш да ги превърнеш в мишки и после ти да ги стъпчеш, за да видят какво е....


see more here:
http://www.redhouse-sofia.org/Events.aspx?type=281

Няма коментари: