събота, 5 юни 2010 г.

Приказки от Холандия Х)амстердам превзема центъра на София







Живо изкуство измества „София дизайн уийк”

Докато в художествената академия течеше тежкарския купон по откриването на „София Дизайн уийк” на ъгъла на Раковски и Иван Вазов млади момчета и момичета, преобразени като принцеси и коминочистачи спираха такситата по улицата и чертаеха първия „Жив музей” в София.
Бългаският писател на фентъзи Васил Тучков и неговите приятели успяха да „резервират” красивата, червена сграда на БДЖ срещу къщата на Иван Вазов. В обстановка на ремонт реалност и фантазия се предизвикваха един друг с оживяли карти за игра, подскачащи бели зайци и много велосипеди и фотография. Експонатите се рахождаха сред публиката и сееха провокация след провокация. Инсталацията Х)амстердам на живеещия зад граница 24 годишен Тучков показа как се прави истински дизайн на градската среда. Акцията измести вниманието на арт общонста от претендиращото за арт излъчване паралелното събитие, което не предлагаше нищо повече от твърд алкохол и висока музика.
Вместо това истинските артисти замесиха една вълшебна приказка за котки, хамстери, летящи къщи и колела. Концепцията да се покаже пулсиращото ъндърграунд сърце на холандската столица е реализирана от Тучков в съучастничество с организацията Feelme Crew. Основен спонсор е водка Абсолют. Неслучайно беше избрана стара сграда, която е в състояние на ремонт. Така максимално се постига ефекта на модерното западно течение скуот. То беше измислено от млади хора с хипарски дух, които завладяват изоставени сгради в центъра на европейските столици и ги одухотворяват с неповторимото си присъствие. За целта пространството на бъдещия ресторант на улица „Раковски” беше организирано по подобие на амстердамска улица. По стените висяха фотографии на типични сгради, а под тях си почиваха истински велосипеди-един от символите на града. Във вътрешните помещения, определени за кухни бяха разположени живите инсталации. В една от стаите гейши, маскирани като дама купа и дама пика седяха, скръстили дълги бедра и омайваха с погледи посетителите. Червената лампа на земята придаваше усещане за типичната улица на червените фенери в Амстердам.
В друго помещение брадясало хипи и неговите жени пушеха от наргиле, излегнати върху дюшеци направо на земята. На входа на помещението бяха сложени две пресечени на кръст ограничителни ленти, които символизираха забранителен знак. Някой се беше опитал да забрани истинския живот като превърне хората в обекти. Нямаше абсолютно никакъв шанс да успее. Истинските хората винаги щяха да стоят над забранителните знаци. „Живият музей” на Тучков продължаваше с улични музиканти и ферма за магически зайци, чиито ограждения лесно можеха да бъдат прескочени. Малки момиченца, облечени като принцеси влизаха в инсталацията и публиката се превръщаше в живо изкуство. Living Museum беше официално открита от професор Георги Лозанов. Из наподобяващите амстердамски улици стаи можеха да се видят любопитни директори на театри и издателства, журналисти на водещи медии и много артисти, които бяха предпочели да видят различното и наистина арт събитие Х)амстердам, вместо да отидат да снобареят в двора на Художествената академия.
Името на Васил Тучков никак не е случайно. Той нашумя през 2004 година, когато беше все още ученик с дебютната си книга "Да надбягаш съдбата". Романът бързо предизвика голям интерес не само в България. На панаира на книгата във Франфурт българският издател Йордан Антов от "Бард"получи предложения за откупуване на правата от страна на английското издателство "Орион" и американските агенциите "Вицинанца" и "Спектрум".

Стефан ГАЛИБОВ

Няма коментари: