понеделник, 19 октомври 2015 г.

So Independent, so American, So-fia...

Духът на независимото американско кино пристига в София седмица преди  Хелоуин  

Най-приятният и творчески дух в Ню Йорк цари през Есента. Малко след като горещото влажно Лято се е поусмирило и секунди преди Зимата да влети с леден дъх в Манхатън.
И точно в този момент от другата страна на Океана, в Европа, в една малка сгушена на Балканите държава започва  фестивал за американско кино.  6-то издание на фестивала за независимо кино –София индипендънт 2015 или фестивалът за Независими американски  филми ще завземе столицата от 22 Октомври до 1 Ноември. Това е онова кино събитие, което най-точно разкрива обществените проблеми и настроения на Големия Див Запад.  Тази напълно различна доста по-ннепозната за нас, отдалечените от Америка зрители кино Вселена ни пренася в Другата Америка. Тя е почти толкова пъстра, колкото есенните дървета и почти толкова земна и противоположна на  Холивуд, който е монополизирал и хиперболизирал живота до крайно сладка, ужасна или комична приказка, така че целият останал свят да не познава истинското лице на американеца.
Необикновенните, обикновени приказки ще разказват и разкриват американския пълнокръвен живот в три софийски кина- Дом на киното, Одеон и Люмиер.
Създателката на фестивала българската актриса, която живее зад Океана, Жана Караиванова тази година може да се похвали и с нов български филм с нейно участие.“Семейни реликви” беше отличен със специалната награда на журито в тазгодишното издание на фестивала Златна роза. Тук Жана си партнира с Андрей Андреев, Глория Петкова, Венци Занков и  Александър Бенев.
За първи път тази година SO Independent ще връчи наградата “Независим дух на София” в категориите “Най-добър документален филм” и “Най-добър игрален филм”. Победителите ще бъдат определени от публиката, а трофеят е изработен специално за случая от живеещия във Франция художник Стефан Николаев. Победителите ще имат честта да бъдат поздравени и да получат призовете си лично от директора на НДК Мирослав Боршош. Това е човекът, отговорен за възкръсването на културния дух на Двореца на културата. За краткото време, откакто е начело, в сградата бяха обосовени няколко важни пространства-театър Азарян, денонощен литературен клуб Перо и място за съвременнен танц и пърформанс. Киното също винаги е било акцент в програмата на Двореца.
„В рамките на 60 дни ще бъде закупена специална киномашина за Зала “Люмиер”, с което тя ще се превърне в истинско функциониращо кино. Във Варна със “Златна роза” започнахме един труден, но много важен разговор за бъдещето на фестивалите. Подкрепата ни за So Independent не е просто емоционална, а професионална подкрепа - за качествените продукти, свързани с културата и киното”, каза Мирослав Боршош. Той обяви, че след So Independent, следващите фестивали, които ще се проведат с подкрепата на НДК са “Cinelibri”, “Киномания”, а с фестивала “В Двореца” се водят преговори към този момент. Не по-малко интерсни ще бъдат и премиерите на филма “Пътят на буквите”, на който НДК е съпродуцент, както и филм, посветен на оператора Григор Комитски.
Жана Караиванова  разкри причината фестивалът да се открие именно с Mistress America” -“Това е един прекрасен начин да започнем ведро филмовия уикенд в атмосферата на любимия ни Ню Йорк. Филмът се радва на брилянтни актьорски изпълнения, искаме да дадем на зрителите вечер, изпълнена с лекота и интелигентен хумор. Ноа Баумбах е несъмнено един от най-ярките американски независими режисьори, а тандемът му с Грета Гъруиг е пословичен и двамата създават необичайна комедия, от която струи интелект, сексапил и комично отчаяние, според кинокритиците. Те са Уди Алън и Даян Кийтън на нашето съвремие!”
Сред останалите 23 филма се открояват и американските продукции, с българско участие “Глутница”, “Докоснати от огъня” и “Септември в Шираз”.
За пръв кубинско кино ще влезе в подобен род фестивал и това е прецедент. “Преди няколко дни видяхме немислима доскоро картина - оркестърът “Buena Vista Social Club” свири в Белия дом – нещо уникално! И на фона на тази променяща се действителност So Independent ще покаже три изключителни кубински филма”, каза специалистът по латино-американско кино Боряна Матеева. 
НФЦ подкрепя феста и тази година, тъй като сме институция, която подпомага българското кино с бюджет от над 10 млн. лв. годишно”,  каза председателят на националния филмов център Камен Балкански.
Специалните гости на фестивала тази година  Джери Карлсън и Изабела Ценкова ше изнесат свои открити  часове в рамките на  тазгодишното издание на SО Academy, която се осъществява със специалната подкрепа на НДК и ще се проведе на 26 и 27 октомври  в Литературен клуб “ПЕРОТО”.
Джери Карлсън е ректор на факултета по кино на Университета в Ню Йорк и специалист по латиноамериканско кино, а българката Изабела Ценкова, продуцент на спечелилия голямата награда на Сънденс 2015 г. за документално кино филм “Глутница”, която също пристига специално от Ню Йорк, за да представи лентата на българската публика.
От тази година специален българо-американски Борд на съветници ще подпомага развитието и насоките  на фестивала. Организаторите обявиха членовете на борда на съветниците на So Independent:
Г-жа Соси Сетиян - SOS International, САЩ
Г-жа Милена Ферер, - Zeitgeist Ventures, САЩ/България
Г-жа Бояна Попова - Zeitgeist Ventures, САЩ/България
Г-жа Калина Иванова – Художник на продукция, САЩ
Г-жа Кристина Николова-Далио – режисьор/продуцент, САЩ
Г-жа Изабела Ценкова – филмов продуцент, САЩ
Г-жа Галина Тонева – продуцент, България
Г-н Лорън Хамъндс - Tribeca Film Festival, САЩ
Проф. Джери Карлсън, Декан на кино-факултета в Университета на Ню Йорк, САЩ
Г-н Кенет Туран – Филмов критик, LA Times, САЩ
Г-н Стефан Тафров – Ръководител на българската мисия в ООН, България
Г-н Стефан Николаев – творец, Франция/България
Г-н Явор Гърдев – театрален и филмов режисьор, България
Г-н Захари Карабашлиев – писател, България/ САЩ
Г-н Калин Иванов – филмов продуцент, САЩ
Г-н Константин Божанов
Партньори на 6-то издание на So Independent са  Столична община, Министерство на външните работи, Национален дворец на културата, Зайтгайст Венчърс.
Организатори на So Independent са  Юнайтед продъкшън, Фондация за българо-американски културен обмен, Фондация Българска култура в чужбина.















































































Няма коментари: