понеделник, 3 юли 2017 г.

Започна незаконен демонтаж на паметника "1300г. България"


Започна незаконен демонтаж на паметника "1300г. България"

 Събарянето започна без разрешение и в прикритието от дъжда, само ден преди мащабен протест на граждани, искащи паметника да остане на мястото си.

Ден преди насрочения 4-и протест за запазването на паметника на Валентин Старчев "1300 г. България, без необходимите разрешителни документи, фирма, назначена от Столична община започна дейност по събарянето на паметника. В 9.30 ч, дъждът над София се засили и в контраст с леещата се от небето вода, електроженисти започнаха да пръскат огнени струи, отделяйки фигурата на двамата братя Кирил и Методии в най-ниската част от бетонното крило на паметника. Предвид лошото време софиянци по-скоро бързаха, отколкото да любопистват какво се случва зад двойните ограждения около паметника. 
Столична община не се съобрази и се опита да изпревари протеста на около 800 човека, записали се до момента в петицията против разрушаването на паметника до НДК. 
В 10.30ч, въпреки дъжда, до паметника започнаха да се събират граждани от фейсбук групата "За Запазване на Паметника 1300 Години България". От строителната фирма отказаха да  им предоставят  документи, разрешаващи строителна дейност. Гражданите подадоха сигнал на тел. 112 и към 10ч на при паметника пристигна полицейски екип от 4-РПУ на проверка. Оказа се, че фирмата няма разрешително да извършва демонтажа на паметника и дейността им беше спряна като би следвало на фирмата да бъде наложена глоба до 25 хил. лв. Фирмата ще загуби и доста пари от невъзможността да използва специалния кран, който трябва да отдели скулптурните фигури. Но всичко това по-скоро ще забави, отколкото да спре общината да премахне монумента през НДК. 
Съдбата на паметника "1300 г. България" беше разигравана на масата и под масата през годините след промените от 1989г.   Запазването  на произведението на Валентин Старчев бе защитено от редица изтъкнати  архитекти и художници от България. Стигна се и до застъпване от водещи чуждестранни архитекти и специалисти по градско планиране. Въпреки всичко това,  съдът се произнесе за разрушаването на паметника, като насрочи демонтажа за август 2017. В нарушение на сроковете, един месец по-рано, и въпреки изричния протест на творчески съюзи на художниците, на архитектите, както и на самият автор, Столична община отказа да промени и обмисли решението си.
Премахването на паметника, който се явява  произведение на изкуството на жив автор е и нарушение на Закона за авторските права. Скулпторът Валентин Старчев е завел дело по случая, но преди неговото приключване най-вероятно "1300 години България" вече ще е отстранен.Няма коментари: