петък, 25 април 2014 г.

Любов? В паузите.


Сексът  като Би-поп самозадоволяване

Поза ли е секса? Позирането е акт на желанието.

Безкрайна борба с инстинкта. Движение към Другия, но само, за да може Другият - да се движи като мен, да стане Аз.

Любовта е само в Паузата между движенията.

До следващата Любов по принуда.

Текст и снимки: Стефан Галибов

Преди движението е дишането.  Придихания до припадък. Телата се търсят и опипват първо чрез звуците. Там, където се сливат в едно  вдишване-издишване,  в едно тяло мъж -жена. Би -Поп ритъм.  Двойка, вкопчени един в друг. Ин и Ян, които се привличат и отблъскват. Безкрайно задоволяване на инстинкта към заедност. Безкрайна борба с този инстинкт. Щеше да е изтъркано, ако не беше дишането. То  сплотява и разединява, то надскача простото съв-купление между телата. Нагонът на артиста  е жесток, не оставя време за почивка. Плувнали в пот, артистите Джаред и Ангела  препускат по сцената, заемайки всевъзможни позиции на тялото, които маркират сексуални пози.  Поза ли е секса? Позирането е акт на желанието. Желанието на всеки един от артистите да подчини другия на собствените си движения. Съществува ли изобщо възможност за любов към Другия? Или по-скоро всичко е борба за надмощие? Танцовият спектакъл изследва доколко е възможно  да се слееш с партньора си, без в същото време да го настъпиш. Дали  всъщност не търсиш само собственото си самозадоволяване, дали не намираш само собствената си проекция, собствената си сянка в него? Движение към Другия, но само, за да може Другият - да се  движи точно като мен. Да се превърне в моя копие, да стане Аз.

Какво става, ако Другият не отгатне желанията ти? Ако не иска да отговори на въпросите ти? Ако ти отвърне на настъплението с настъпление?

Макар и страстно да желаят, Джаред и Ангела  не успяват да отместят границите между телата си. Няма любов, няма заедност, дори и да сме вкопчени  един в друг. Или точно поради това.  Артистите показват нагледно как функционират не само телата, но и душите. Всъщност Единението настъпва само в няколко кратки мига на безтегловност. Когато сме толкова изморени да се налагаме, че спираме дори да дишаме. Пауза. Любовта е в паузите. Любов-Пауза.  Тя е в липсата на движение един към друг. Защото движението един към друг поражда желание за отблъскване, за подчинение. Само в почивката ние сме себе си без да нападаме другия, без да сме изложени на пагубното въздействие на емоциите. Паузата е територията, на която е възможна срещата между нас и Света. Паузата е Нирвана, тя е Безвремие. Затова и Джаред и Ангела притаяват иначе развихрения си лудешки ритъм на вдишване/издишване.

„Вместо какво са те?” се превръща в „Какво са те?” на двата пъти, когато артистите застиват в едно цяло. После отново  всичко продължава да търси безкрайното,  болезнено противопоставяне. До следващия момент на свръх-изтощение. До следващия момент на пауза. До следващата Любов по принуда.

Джаред   Градингер, роден в САЩ, живее в Берлин  и работи по света като артист, танцьор и хореограф.

Ангела Шубот е танцьор и хореограф от Берлин, съосновател на Two Fish.

Джаред и Ангела се срещат през 2002г. и откриват общия им интерес към чисто физическия и много динамичен движенчески език. Започват да комбинират физически практики с философски и дори езотерични идеи. Вместо какво са те /2009/ е първата им съвместна продукция. Тя веднага привлича внимание и е селекционирана за Немската танцова платформа 2010, за международния фестивал Tanz im August/Sommerbar ,Берлин и на форуми по цял свят.

Джаред и Ангела предприемат във  Вместо какво са те радикален физически експеримент- чрез движение , водено от интензивно дишане. Продукция -Jared  Gradinger,  Angela Schubot. Копродукция с les grandes  traverses, Бордо,  Haus der Kulturen der Welt   и Schwelle7. В сътрудничество с  Pictoplasma.

Няма коментари: