сряда, 17 септември 2008 г.

Жул Паскин и Вазарели излизат на търг в "Шератон" - 2008-09-09 15:03


Аукционна къща „Сезони Форум“ предлага уникална литография на Жул Паскин и композиция на Вазарели

Стефан Галибов

Скулптурата на Кирил Шиваров „В играта на вълните”, изработена от патинирана теракота, ще е сред акцентите в есенния търг на картини и пластика на аукционна къща „Сезони Форум“. Той ще се проведе на 17 септември от 18 часа в зала „Сердика” на хотел “Шератон”. Ценителите ще имат четири дни да решат на какво да се спрат в избора си. Пълната селекция от деветдесет и седем произведения на изкуството ще бъде изложена от 12 до 16 септември в галерия „Сезони”.

На предстоящия аукцион ще бъдат представени деветдесет и седем произведения, сред които особено голям интерес ще се обърне към творчеството на Жул Паскин, Цветана Щилянова, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Иван Ненов, Борис Михайлов, Тодор Петров, Стоян Райнов, Иван Георгиев–Рембранд, Владимир Рилски, Наум Хаджимладенов и Виктор Вазарели.

Отсега е заявен силен интерес към работата на Кирил Шиваров. Тя е сред най-значителните произведения от ранния период на автора. Представената женска фигура е била показана в една от първите изложби на скулптора в известното Морско казино във Варна през 1920 г.

Интерес представлява и работата на Константин Щъркелов „Циганка”, както и „Композиция” на основателя на оп-арта Виктор Вазарели.

Аукционната къща „Сезони Форум” представя и две редки творби на художничката Цветана Щилянова – „Люляци” и „Копие на Lady Avdley по Холбайн”. Те илюстрират по категоричен начин предпочитаните от авторката жанрове – портрет и натюрморт.

Истинска находка са платната „Къща в Тетевен I” и „Къща в Тетевен II” на големия български керамик Стоян Райнов. Те са категорично нетипични за неговия стил, но именно с това предизвикват сензация.

Интересна и много характерна за творчеството на Жул Паскин е литографията „Композиция”. Миналата година в музея „Майол” в Париж имаше негова ретроспективна изложба с над 200 творби, събрани от целия свят. Това беше едно от най-големите културни събития в Париж. Творбата е придобита от частна колекция.

Сред най-впечатляващите лотове е и рядък портрет на съпругата на Иван Ненов, която не е често представян модел в неговите платна.

Акцент в търга са и две маслени платна на Слави Генев, чието ателие изгаря по време на бомбардировките над София по време на Втората световна война.

В аукциона ще вземат участие и живописните работи „Небе” и „Колко прекрасни са Родопите” на Магда Абазова. Към нейната абстрактна живопис бе проявен огромен интерес на състоялия се през месец май търг.

Всяко от произведенията е придружено от сертификат и необходимата информация за автентичност.

През тази година това е третият търг, на който ще бъде представена поредната селекция от произведения на изкуството. Състоялите се през февруари и май търгове преминаха при голям интерес от страна на колекционери и любители.

Няма коментари: