сряда, 17 септември 2008 г.

Деймиън Хърст преобръща пазара на изкуството






рекордни продажби

Деймиън Хърст преобръща пазара на изкуството

Стефан Галибов

Британският авангардист Деймиън Хърст счупи рекорда за продадени наведнъж произведения на съвременното изкуство от един и същ автор. Вчера сутринта, на търг, организиран от аукционна къща Сотбис той се раздели с 223 свои произведения от последните години. В края на деня общата сума от продажбите достигна 111 милиона паунда.
Най-скъпо се оказа работата „Златният телец“, която събра главозамайващите 9.2 милиона паунда. Произведението представлява балсамирано теле, плуващо в аквариуем с формаладехид. И тъй като най-скъпият жив творец в света обича да добавя и по нещо от себе си към балсамираните животни, които излага, копитата и рогата на телето бяха от 18 каратово злато, а главата му - увенчана със златен диск. За друго произведение, озаглавено "Мечтата“, Хърст е използвал тяло на кон, преобразено в еднорог, като му е добавен метален рог. Произведението се продаде за рекордната сума от 2.3 милиона паунда.
Деймиън Хърст счупва и още един рекорд. За пръв път в историята на изкуството от 1744 година художник се осмелява да заобиколи галериите като посредник при продаването на собствените си творби. 43 годишният Хърст продава директно чрез аукционна къща „Сотбис“, като по този начин си спестява 50-те процента, които иначе по право се полага на галерията-посредник.
Скептици предричаха финасово фиаско за подобен род промяна на правилата за бизнес с изкуство. Деймиан Хърст обаче доказа, че така интересът към изкуството е дори още по-силен. Британският авангардист използва най-стария търговски трик, като казва, че сега е последната възможност за покупка. „Той винаги е имал добър бизнес нюх“, коментират от Сотбис.
Хърст смята, че е настъпило време за радикални промени, тъй като процедурите в пазара на изкуството не са променяни от времето викторианската епоха.“Процедурите трябва да станат далеч по-демократични“, зявява художника, който не смята да спира дотук в провокациите към арт пазара.
Революционният търг на „Сотбис“ от началото на седмицата минава под заглавието „The Beautiful Inside My Head Forever“.
„Неизвестни удоволствия“, изработена от позлатена стомана, стъкло и диаманти се продаде за сумата от 1.8 милиона паунда, вместо за очакваните 400-600 хиляди.
„Преродени“, използващо препарирани пеперуди също надмина повече от два пъти предварително обявените 700 хиляди паунда.
Известният британски експерт по изкуството Чарлз Дъплин похвали Хърст и Сосбис, за безпрецедентния в историята на проджби на изкуство търг. „Това е още един знак за добрия пазар на изкуство през последните години. Този търг идва в един иначе доста неспокоен и критичен ден за световните капиталови пазари, което говори за може би нови, по-сигурни перспективи за вложение на капитали - в изкуство“.
Предишният рекорд за продадени произведения от един художник е от 1993 година и принадлежи на работи на Пикасо, които събраха общо 11 милиона паунда.

Няма коментари: