сряда, 17 септември 2008 г.

Албански художник създава най-голямата мозайка от коркови тапи


Стефан Галибов

Албанският художник Самир Страти е поставил световен рекорд в Книгата на Гинес, като създаде най-голямата мозайка, направена от коркови тапи. За работата си „Ромео с корона от гроздови клонки свири на китара и танцува” авторът е използвал 229 хиляди коркови тапи с различни големина и цвят, които е разположил върху пластмасова основа с размери 13 на 7 метра.

На художника са му били необходими 28 дни, всеки от които е продължавал по 14 работни часа.

Предишните два рекорда на албанеца са били портрет на Леонардо да Винчи, изработен от нокти, и галопиращ кон от клечки за зъби. В 25- годишната си кариера Страти е правил и портрет на краля на рока Елвис, изработен от компактдискове.

Последната си работа художникът създава в известен хотел в Тирана, където се обръща към посетителите с думите: ”Пийте повечко вино тази вечер, тъй като ми трябват много коркови тапи.”

„Влюбен съм в правеното на мозайки, въпреки че те са изчезващ жанр в световното изкуство. Използвам същите технически похвати, каквито са използвали майсторите преди 3000 години”, казва Страти пред Ройтерс. „Мозайката изисква дълго време на създаване и най-трудното нещо е да се запази първоначалната емоция. Бих желал да възстановя древното средиземноморско изкуство, което се е правило на ръка хилядолетия наред, а днес почти изцяло се ползват компютри за създаването му.”

Няма коментари: