сряда, 17 септември 2008 г.

В Торонто вече се оглеждат за „Оскар“-и, Довил привлече плеяда от знаменитости -


Фестивалните настроения обгърнаха и двата бряга на Атлантика

Стефан Галибов




В началото на септември киното се завръща с пълна сила от лятна почивка и събира почитатели на няколко големи фестивала. Веднага след раздаването на наградите на най-стария фестивал в света във Венеция прожекторите се пренасят от другата страна на Атлантика в Торонто, където до 13 септември се провежда един от най-младите кинофоруми, смятан за начало на новия филмов сезон, кулминиращ с наградите "Оскар". През последните години фестивалът в Торонто е признат за достоен конкурент на Кан, Венеция, Берлин и Сънданс. Тази година в канадския град ще се прожектират и два много успешни български игрални филма. Това са продукцията на „Арт фест“ „Светът е голям и спасение дебне от всякъде“ на режисьора Стефан Командарев и нашумелият от фестивала в Москва „Дзифт“ (награда за режисура) - дебютна лента за театралния български ас Явор Гърдев.

"Дзифт" участва в програмата Discovery, която цели да популяризира нови и дебютиращи кинотворци и да покаже актуалните тенденции в световното кино. Явор Гърдев ще обменя опит с останалите режисьори на фестивала и в специалната "Закуска на режисьорите". В програмата са включени продукции от 64 държави. Предвидени са 20 галапрожекции. Ще бъдат показани общо 312 филма, 249 от които пълнометражни. Специалистите са единодушни, че тази година Торонто измества по блясък и престиж показваната продукция във Венеция. Огромното внимание на критиката е насочено към 16-те световни премиери, избрали да тръгнат именно от този фестивал, защото това е и тяхната първа заявка за „Оскар“. Сред премиерните ленти е и "Другият мъж" с Лиъм Нийсън и Антонио Бандерас. На 33-тото издание на фестивала ще присъстват холивудските звезди – Брад Пит, Бен Кингсли, Кийра Найтли и Дженифър Анистън. На една от работните срещи в Торонто актьорът и продуцент Едуард Нортън успя да убеди актьорите Сюзън Сарандън и Ричард Драйфус да подпишат договор за участие в новия му режисьорски проект Leaves of Grass. Сюжетът на трилъра се върти около перипетиите на двама близнаци - единият е прочут професор по философия, а другият - изпечен производител на марихуана. В лентата, която ще се финансира от дъщерното на „Ню Имидж студио“ „Милениум филмс“, ще участват и кънтри звездата Стийв Ърл, както и дъщерята на Дани де Вито Рея Пърлман. В Торонто беше насрочена и началната дата на снимачния период - 22 септември.

Междувременно в началото на тази седмица част от звездите напуснаха Торонто, за да се присъединят към друг голям фестивал в Довил, Франция, който се откри с прожекция извън конкурсната програма на мюзикъла "Мама миа". На церемонията по откриването присъстваха режисьорката на филма Филида Лойд и Бьорн Улвеус и Бени Андершон - двама бивши членове на групата АББА, чиито песни звучат в мюзикъла. На шоуто обаче не дойдоха изпълнителите на главните роли - Мерил Стрийп и Пиърс Броснан. Журито, председателствано от френската актриса Карол Буке, ще връчи Голямата награда и Наградата на журито на 14 септември. За призовете ще се състезават 11 филма. С особен интерес се очаква прожекцията извън конкурсната програма на "Чудото в Света Ана" на Спайк Лий. Филмът е опит на режисьора да реабилитира ролята на американските войници по време на Втората световна война. Многобройна публика се очаква и на други две предпремиери - "Апалуза" на Ед Харис и "Хелбой 2" на Гилермо дел Торо. Във френския град Довил са заявили присъствието си и куп холивудски знаменитости, сред които режисьорът Спайк Лий и актьорите Джон Малкович, Ед Харис, Кевин Спейси, Самюъл Джаксън и Жюлиет Бинош.

Няма коментари: