сряда, 17 септември 2008 г.

Откриват „Киномания“ с филм на Скорсезе






Документални кадри от последното турне на „Роулинг Стоунс“ ще открият фестивала

Стефан Галибов

Докуметалният филм на Мартин Скорсезе “Shine a Light”, посветен на последното турне на легендарната рок група „Роулинг Стоунс“, ще открие 22-рото издание на „Киномания“. Първите минути на документалния филм показват рокветераните в подготовка за концерта. На сцената между музикантите се разхожда и един кинодинозавър - самият Скорсезе, който избира най-подходящата гледна точка за бъдещия си филм.

Най-подходящото място за незабравими срещи със световното кино от 7 ноември в продължение на три седмици ще бъде в НДК. По традиция там ще се завъртят последните филмови продукции, дошли от големите фестивали, както и панорама от вечните класики в седмото изкуство.

Шедьовърът на Скорсезе, който филмира концерт от последното турне на легендарните Мик Джагър, Кийт Ричардс, Рони Ууд и Чарли Уотс, е събрал и звезден екип от оператори. Кадрите са заснети едновременно от цели 16 камери и цяла армия първокласни оператори като Робърт Ричардсън (заснел “Казино”), Робрът Елсуит (“Ще се лее кръв”), Джон Тол (“Тънка червена линия”) и Емануел Любецки („Децата на хората”).

Освен рокемоции зрителите на предстоящата „Киномания” ще имат шанса да видят и тазгодишния носител на „Златна палма“ от фестивала в Кан - френската продукция “В класната стая” на режисьора Лоран Канте, един от тримата френски режисьори, които представиха свои творби в конкурсната програма на фестивала в Кан, съвсем неочаквано спечели „Златната палма”, която от 20 години не е присъждана на френски филм.

“В класната стая” е образец на съвременния документално-художествен стил. Младият преподавател Франсоа разговаря в неформална обстановка със своите неспокойни възпитаници малко преди началото на учебната година. Младежите споделят проблемите си, свързани с произхода им, тъй като повечето идват от бедни емигрантски семейства. Филмът търси дълбоките причини за повтарящите се до безкрайност емигрантски бунтове във Франция през последните години. Без да подозират в обикновения си разказ за случки от ежедневието си, тийнейджърите правят остър социален анализ на съвременното френско общество и липсата на нормален диалог между отделните етнически и религиозни прослойки в днешна Франция. Изпълнителите на главните роли не са професионални актьори и във филма не става дума за някакви измислени проблеми. На преден план изплува реалният живот без капка грим. В него група съученици от едно и също училище изваждат на показ душите си. Филмът е заснет в различно от тяхното училище от съображения за сигурност за самите ученици, които продължават да посещават училището си и след като филмът вече е излязал по френските екрани. “В класната стая” е екранизация по мотиви от едноименната автобиографична книга на Франсоа Бегодо, който във филма изпълнява ролята на учителя. "Искахме да заснемем филм за съвременното френско общество - сложно, разнолико и многообразно", заявява носителят на "Златната палма” в навечерието на получаването на палмата си в Кан. Сред известните творби на Лоран Канте са "Човешки ресурси", отличен със „Сезар” за дебют, и "На юг" с Шарлот Рамплинг.

Акцент в ретроспективната програма на „Киномания“ този сезон е шедьовърът на Стенли Кубрик „Една одисея в Космоса през 2001” по едноименния култов роман на Артър Кларк. Книгата празнува своята 40-годишнина през 2008-а и по този повод в София ще дойде единственото копие, одобрено за показ от вдовицата на режисьора Кристиане Кубрик и компанията, носител на правата - “Warner Bros.”, което се показва на най-престижните кинофоруми по света. Философската дилема за крехкостта и важността на планетата Земя и за войната за интелектуално надмощие между човека и машината звучат особено актуално в днешния, все по-застрашен от екологична катастрофа свят. Само преди няколко месеца учени от водещи университети в Оксфорд, Сейнт Андрюс и Кинг’с Колидж в Лондон обявиха "2001: Космическа одисея" за научнофантастичния филм с най-реалистично виждане за бъдещето на човечеството. Уникалната визуална стилистика на филма е провокация и за вкуса на модерната публика – неслучайно филмът е удостоен с “Оскар” за визуални ефекти през далечната 1969 г. “2001: Космическа одисея” е носител на 2 награди БАФТА - за операторско майсторство и сценография. „Космическата одисея“ на Кубрик е считан за един от най-великите филми в историята на кинофантастиката заради съчетанието от строга научност, изключителни специални ефекти, провокативна визия и почти мистичен завършек, касаещ мечтите на хората.

Няма коментари: