неделя, 9 ноември 2008 г.

Наблюдение по двойки



Фотопроект от Швейцария изследва "формите на съжителство" в България

Винаги е интересно да видиш кое събира хората по двойки. Две млади фотографки от Швейцария събраха в изложба в "Гьоте институт" резултата от няколкогодишно изследване на различните съжителства в България. За целта те обикаляха страната, натоварени с една камара фототехника, и с много ентусиазъм заговаряха, тропаха по къщите в откъснати от света места.

В крайна сметка успяват да влязат в сърцата на обитателите им и да достигнат до неподозирани кътчета от човешката душа, да научат интересни разкази за живота по двойки. Доказателството за успеха на Сава Хлавачек и Дезире Гоод е непосредственото усещане, което човек получава, заставайки пред снимките им. Мислите и емоциите, които се прокрадват някъде между фотографиите и зрителя, са резултат от личното сближаване със заснетите образи.

Без прегради за окото остават интимните сфери на дома, фотоалбуми, предмети за спомен и украса, както и други предмети за ежедневна употреба. И за да е още по-пълна илюзията за "гостуване-нахлуване" на зрителя в дома/света на портретираните герои, можем да чуем звукова картина от конкретното място. Така сред ежедневните шумове се долавят мелодии и дори песни, които са от значение за портретираните или представляват техен спомен. Малки, почти незначителни жестове, погледи, докосвания и пози са в предния план на фотографското изображение. Още по-важно за истинското приближаване до живота и бита на двойките е фактът, че Сава Хлавачек и Дезире Гоод посещават България за пръв път във връзка с проекта си, което поддържа свежо любопитстото им при многобройните и често изморителни пътувания и срещи из страната.

Чрез мултимедийния си проект младите фотографки се опитват да разчупят съществуващите предразсъдъци и липсващите познания в Западна Европа относно взаимоотношенията между хората в България.

"Документирахме 27 форми на съжителство от различни обществени слоеве, региони и етнически принадлежности. Заговаряхме хората на улицата или търсехме контакт по препоръка от български журналисти и културни дейци, познаващи историята на конкретната двойка. Интересуваме от семейните взаимоотношения, обусловени от обществените, политическите и историческите събития и тяхното влияние върху човешкото поведение", казват Хлавачек и Гоод.

"Ядрото на тази работа е близкото, познатото и междуличностното." Всяка от участващите в проекта двойки е трябвало да отговори на четири въпроса: 1. Къде и как се запознахте? 2. Кое е това, което ви дава сила и в което вярвате? 3. Каква е вашата мечта? 4. Как очаквате да се промени вашето лично положение след предстоящото присъединяване на България към Европейската общност? Отговорите били най-различни, повече или по-малко лаконични, прями или дистанцирани.

Швейцарката Дезире Гоод е на 25 години. Учи фотография последователно в Университета по дизайн в Цюрих и във Visual School of Art в Ню Йорк. "Двойки" е първият й голям проект.

Сава Хлавачек е родена в Прага. Завършила е фотография в Берлин, работила е за списания, вестници, независими театрални и филмови продукции в Цюрих, Берлин и Ню Йорк.

През 2004 г. двете фотографки учредяват творческата съобщност dietoechter, специализирала се в търсене на нови визии, идеи и общи предизвикателства.

Изложбата продължава до 12 юни.

Няма коментари: