неделя, 9 ноември 2008 г.

Петият елемент Гюнтер Юкер


Удрям, размазвам като хлебарка, унищожавам, измъчвам, наранявам, руша, раздирам... правя изкуство. Думите (взети от Стария завет) са изписани с големи разкривени букви по стената на Софийската градска художествена галерия. В комбинация с инструментите от плат, пепел, пясък, дърво, лепило, пирони, камъни и стъкло те пътуват по света и предизвикват публиката към осъзнаване, събуждане и самоизцеление.

Последният и най-важен елемент в изложбата е самият художник Гюнтер Юкер. Облечен в изпоцапан работнически гащеризон, тишърт и гуменки и въоръжен с чук, той кръстосва енергично залата и забива последните пирони върху своите произведения. Естеството на неговите работи е такова, че повечето от творбите се доизмайсторяват на място в конкретната галерия, където гостуват. "Винаги участвам в инсталирането на изложбите си. Така всеки път преживявам нещата отново и отново", казва с усмивка 87-годишният творец, за когото умората е непознато чувство.

"Разтерзаният човек. 14 умиротворителни инструмента" е създадена между есента на 1992 и пролетта на 1993 г. - емблематичен за Германия период, когато отново се надигат националистическите и ксенофобски течения, които ескалират в запалването на общежития с виетнамски емигранти. "За съжаление изложбата ми е актуална и днес, казва Юкер. Ние се провалихме. Провалът е пълен. Провалът е моето изкуство." Художникът, запечатал в детското си съзнание нацистките изстъпления и зверства срещу човечеството, смята, че изкуството, подобно на религията не може да спаси света само.

Но въпреки това ролята му днес е по-важна от всякога, защото то предизвиква към диалог и осмисляне. "Ако чакаме някой да ни донесе мира, няма да го дочакаме. Сами трябва да се борим всеки ден. И макар често да се проваляме в нашите действия, то поне в мислите си да сме заедно." За да държи очите си широко отворени, Гюнтер Юкер постоянно пътува, но не по отъпканите от всички туристически пътеки, а там, където хората са непринудени и отворени за истинско общуване.

"Обичам да се подлагам на непознатото. Движа се по стъпките на все още видимия спомен", казва Юкер. На пазара в Кайро художникът провокатор разнася огромен пирон на рамо няколко дни подред. В началото никой не му обръща внимание, но от ден на ден хората започват да го забелязват и поздравяват все повече.

Именно така той успява да предизвика диалог, да се свърже с напълно чуждата за него култура. В България художникът идва за първи път и смята, че това пътуване е от особено значение за изясняване на собствената му европейска идентичност. Защото... "тук са изворите. Европа среща сама себе си в България и на Балканите".

Изложбата се открива днес от 18 часа и ще продължи до 5 юли.

Няма коментари: