петък, 7 ноември 2008 г.

One time с танца на Галина Борисова не стига


Пърформънсите на виолистката Биляна Вучкова събират експериментатори в областта на танца и музиката. Мястото на действието е Червената къща, където разделителната линия между сцена и публика почти изцяло отсъства, а възможностите за преработка на пространството са безкрайни.

За Биляна, която свири от четиригодишна, не е проблем да се справя с всякакви музикални предизвикателства. Сега тя е концертмайстор на Бостънския модерен оркестър, а за първи път излиза на сцена на девет години и на 16 прави първия си самостоятелен албум в Япония. За една година, откакто се е завърнала в България, не престава да среща музиканти и танцьори. Само няколко месеца след "Мозайка" с хореография и танц на Александра Спасова и "ТриниТи ВизиЯ" с участието на Ага Дзюбак и Росен Захариев, се появи One time - спектакъл, в който импровизацията е поверена на Галина Борисова - танцьор и хореограф.

Галина Борисова обича да шокира публиката, а в One time предизвикани да уловят ритъма на странните и невъзможни за предвиждане движения по сцената са цигуларката Биляна Вучкова и тромпетистът Росен Захариев.


Пърформънсите на виолистката Биляна Вучкова


И този път Галина не изневери на очакванията да поднесе нещо парадоксално - танцува, без да помръдва и мускул (ако това изобщо е възможно), седнала на стол с гръб към публиката. После бавно започва да търси светлината по сцената. Разпитва на френски за нея. Музикантите изсвирват, че не знаят къде е. За наказание инструментите им са отнети... Малко тишина в залата преди шеметното беснеене на балерината по грубите дървени дъски. За десерт - порция кашляне или нещо като танц на въздуха в гърлото. После пак танц в търсене на светлината. Представлението свършва на тъмно. Накрая Галина хваща музикантите за ръка и прави червени поклони пред зрителя. Червеният прожектор й се смее. Как смее? Да прави толкова лесни движения. Тогава идват поклоните със задните части на Галина и прожекторът почервенява още по-силно от срам пред саркастичния танц на усмивката, с който единствено си е светила Галина Борисова в това представление.

Следващият пърформанс на Биляна Вучкова и приятели ще е в края на март. За него тя е поканила хореографи и изпълнители от Швейцария и Балканите. Галина Борисова няма търпение отново да се включи. Защото One time никога не стига с тези музиканти.

Няма коментари: