петък, 7 ноември 2008 г.

Близкият Дечко Узунов


Непознати досега творби на Дечко Узунов са показани в камерното пространство на галерия "Бохем". Изложбата ще продължи до 15 февруари. Тя е поредният жест на собственика - реставраторът-художник Емил Чушев, към постепенното разкриване на несподеляната освен с най-близките приятели и семейството голяма негова страст - колекция от работи на известни български автори. В края на миналата година пред широката публика той показа неизлагани картини на Димитър Казаков-Нерон, като за целта зае пространството на Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Сега малката "Бохем" се оказва в синхрон с акварелите, натюрмортите, рисувани в чужбина, и етюдите, в които бай Дечко е вдъхнал любовта към съпругата си Олга. Интимността на избраните от художника теми и сюжети може да се почувства и от стопеното физическо раздалечаване между картина и зрител. Попаднал на по-малко от ръка разстояние с рисуваните обекти, сгушени между двете особено близки стени на приземното помещение на "Бохем", човек усеща разтеклите се женски погледи на акварелните портрети на Дечко буквално върху гърба си.

И няма накъде да избяга от силния емоционален коктейл, излял се изведнъж върху му. След срещата с красивата жена можем да поскитаме из полята и да се гмурнем в небето на художника. Липсата на разстояние от пейзажите поставя дарителя точно в средата им, без възможност да се изкуши да завие зад отсрещната планина, дърво или облак. Единственото, което удържа чувствата да не се разтекат във всички посоки като акварелна боя, е стегната линия на рисунките на голо тяло.

"С показването на Дечко продължавам да предизвиквам и други български колекционери да изкарат най-сетне затворените в дома си картини на големи художници и да ги направят достояние на повече хора - казва Емил Чушев, - само така духът на художника ще продължи да живее в сърцето на зрителя."

Страстта по изкуството е напълно споделена и от съпругата на Емил Чушев, която е куратор на галерия "Ракурси".

В постоянната експозиция на "Бохем" присъстват и други сериозни имена от българското изобразително изкуство като Борис Денев, Енчо Пиронков, Генко Генков, Никола Манев и Атанас Яранов.

Няма коментари: