петък, 7 ноември 2008 г.

Дистанционните са раздадени, отваряйте си очите





Видеоизкуство от Германия в Софийската градска галерия



"Отворете си прозореца и бройте звездите. Ако е облачно и вали, бройте капките. Това е дзен за телевизия" - тези изречения се изписват на екрана в една от ранните видеотворби на германския художник от корейски произход Нам Джун Пайк. В друг негов клип статуя на Буда гледа към телевизор, свързан с видеокамера, снимаща и излъчваща в реално време същия... Буда. Ако и това не ви стига, може да се запознаете с колекцията от странни, електронни същества, направени от телевизори, цветни и туптящи като сърца. Дистанционните, с които може да се включите в нестандартното шоу, са в Софийската градска художествена галерия.

Колекцията "40 години видеоизкуство в Германия - дигиталното наследство" е селекционирана специалисти от Държавната културна фондация в Германия. В проекта участват музеи в Карлсруе, Дюселдорф, Бремен, Мюнхен и Лайпциг.

Пайк прави събитие-пробив, когато арт пърформансът му "Добро утро, г-н Оруел", посветен на романа "1984", е излъчен по телевизия на 1 януари 1984 г. едновременно от двете страни на Атлантическия океан. Ден по-късно шоуто е показано и в Азия. Програмата е гледана едновременно от 25 милиона души.

Сред съмишлениците на корейския художник е и Йозеф Бойс - негова творба също е в изложбата. Бил е военен пилот по време на Втората световна война и катастрофира в югоизточна Русия, където е спасен от местния лечител. Алергичен към темата за "полезното" насилие, той отказва да посети Америка, докато не свърши войната във Виетнам. А когато пристига там, това става по доста странен начин. Още от летището Бойс е поет от специална линейка за "спасяване на души" и откаран под воя на сирените направо в галерия в Манхатън. Там е затворен в една от залите в клетка заедно с койот, с който общува и опитомява съвсем като индиански вожд. Според него всяко живо същество е артист. Нарича своето изкуство "социална скулптура".

До 2 март няколко десетки екрани в Софийската градска художествена галерия ще излъчват безспирно 59 видеозаписа с най-доброто от видеоарта в Германия (1963 - 2005 г.).

Няма коментари: