вторник, 19 август 2008 г.

Маркс е номер 1 в Япония


Марксистки роман стана бестселър - 2008-08-14 14:55


Марксистки роман, писан през 1929 г. се изкачи на върха в класацията на най-продаваните книги в Япония, съобщава местният отдел на Ройтерс. Засиленият интерес към подобен род четиво се обяснява от анализаторите с все по-нарастващия социален гняв, свързан с несигурността по отношение на работата и разширяването на финансовата пробойна в постъпленията на хората. И всичко това се случва във втората по ръст в света икономика.

"Мисля, че хората започват да усещат спадането на ръста в икономиката и че икономическото положение в Япония през последните години става все по-лошо", казва 27-годишният Сота Фуруя, консултант на пазара, който наскоро също прочете най-продаваната книга днес в Япония.

Фуруя е един от стотиците японски читатели, които спомогнаха „Каникосен“ (в превод "Корабът за лов на раци“) да се превърне в топбестселър в Страната на изгряващото слънце през последните месеци. Такъв пробив на подобен жанр литература няма прецедент в японското книгоиздаване.

"Корабът за лов на раци“ разказва историята на екипаж от рибари, който работи при изключително тежки условия, командван от своя доста садистичен капитан. Романът е написан от Такиши Кобаяши, журналист, измъчван до смърт от полицията през 1933-а, който умира едва 29-годишен от раните си.

По-голямата част от сюжета се върти около опитите на екипажа на кораба да се обедини и да въстане срещу жестокия си капитан и неговите помощници.

„Книгата от дълги години е хит сред изучаващите марксистка литература, но става толкова широко известна след рекламна кампания, свързана с концепцията за бедния работник, където е използвана като сюжетна отправка“, казва Цутоми Сасаки, собственик на издателство „Шинчоша“, което преиздаде книгата в джобен формат заради изключителната му популярност. Книгата влезе за пръв път в списъка с бестселъри през май и от тогава насам се придвижва напред към първите места.

Експертите са убедени, че този нечуван интерес е отражение на засилващата се тенденция към несигурност в работата, която се изразява в сключване на все по-краткосрочни договори и неизплащане от страна на работодателите на здравни и пенсионни осигуровки.

"Ключовите думи тук са симпатия и отъждествяване с потиснатия екипаж на хората“, казва Хироказу Тоеда, професор в токийския университет „Уаседа“.

"Младите хора симпатизират на романа, защото виждат себе си, поставени в същата ситуация, и четенето на книгата е техният начин да обявят протеста си срещу системата по един културен начин.“

Единственото, което може да постигне бунтът на екипажа на кораба в днешните условия, е симпатия, тъй като подобен род революционни прояви изглеждат неосъществими при сегашното състояние на профсъюзите в Япония, които са в тотален упадък, а лявото политическо крило в парламента е изтъняло до крайна степен.

"Симпатиите са спорадични и не смятам, че ще доведат до организирани движения за права на работниците“, смята професор Хироказу Тоеда.

Читателската аудитория засега е твърде фрагментирана

Някога хвалена за една от най-добре развитите системи за осигуряване на работа с доживотни осигурителни вноски, днес в Япония има хиляди случаи на наети само за един ден работници, които нямат никакви права. Процесът започва в началото на 90-те години.

Критиците на днешното състояние на пазара на труда казват, че икономическите реформи, проведени от премиера Юниширо Коизуми в периода 2001-2006 г., само са засилили лошата тенденция.

Средното количество непостоянно заети работници нараства до 17.3 милиона само за миналата година, показва проучване на правителството. Тази цифра е нараснала с 19% за последните пет години и с цели 50% за последното десетилетие.

Един от честите сигнали за тежките условия на труд в Япония са агресията на нискостоящи служители спрямо техните шефове, които често завършват смъртоносно за последните. Последният подобен случай е от юни тази година, когато 25-годишен работник взе за заложници седем свои колеги в популярен шопинг център в Токио. Преди да се реши на тази крайна постъпка, работникът се е оплаквал дълго време в интернет чатове от условията си на труд.

Само преди едно десетилетие мнозинството от японците се самоопределяха като принадлежащи към средната класа. Днес положението коренно се е променило и икономическите разлики между отделните слоеве са се увеличили неимоверно, а пропастта между богати и бедни нараства застрашително.

Много млади японци са притеснени за бъдещите си пенсии, тъй като обществото бързо застарява и се очаква до средата на века двама от всеки пет души да са на възраст над 65 години.

Икономическите притеснения сред младите японци се отразяват и на тенденциите на книжния пазар днес. Хората, които поставят на върха на своя читателски интерес марксисткия роман „Корабът за улов на раци“, са разделени по следния начин – 30% са между 20 и 30 години, други 30% са между 30 и 40 години и още 1/3 са между 50 и 60 години“, казва собственикът на издателство „Шинчоша“. „В миналото феновете на подобен род крайнообагрена политическа литература бяха предимно от слоевете на студентите и пенсионерите, но не и на активно заетите хора.“

"Днес положението коренно се е променило, японската икономика вече не е в период на растеж и хората са уплашени за бъдещето си.“

Мисля, че подобна несигурност поражда силния интерес към подобен род литература

Но издателите са убедени, че техните читатели все още са далеч от решение да щурмуват улиците и да въстанат срещу капиталистическите работодатели.

"Романът е по-скоро една мечта, един сън, в който всички онеправдани се обединяват и извоюват правата си - казва Тору Сакаи, 24-годишен работник. - Много се съмнявам, че подобен тип реакция би била възможна в днешно време.“

Консултантът по продажбите Фуруя е съгласен с младия работник. "Днешното общество е твърде разделено и почти не съществува единна позиция, около която хората да се обединят. Всичко не е толкова просто, колкото изглежда в романа.“

Няма коментари: