вторник, 19 август 2008 г.

Хари Потър порасва


Новият филм за Хари Потър тръгва от Бъкингам - 2008-08-08 15:59
Премиерата е тази есен, излезе и нов разказ за момчето магьосник


Макар и още да е далеч премиерната дата (21 ноември за света-28ноември за България) на новия филм за Хари Потър, в интернет пространството вече може да се види трейлърът му. Манията започва да набира скорост и заради наскоро издадена книга, разказваща събития отпреди началото на поредицата. Книгата съдържа история, представяща ученическите години на бащата на Хари Потър. Книгата стана най-продаваната кратка приказна история на всички времена в Обединеното кралство. Феновете са недоволни, че авторката приключи поредицата миналото лято и не възнамерява да пише още на тази тема. Новата книга дава нов хоризонт за нови части на Хари Потър, в които да се разказва животът на баща му. Но това ще се случи само ако Роулинг пожелае. Засега феновете ще трябва да се задоволят с новоизлезлия кратък разказ от 800 думи, проследяващ събитията три години преди раждането на Хари, когато баща му Джеймс е все още ученик в Хогуортс и си умира да се състезава с магически мотоциклети със своя пръв приятел Сириус Блек.

В сборника с разкази, част от които е и предисторията на Хари Потър са включени още 13 истории от Дорис Лесинг, Ник Хорнби, Себастиан Фолкс, Ървин Уелш, Майкъл Роузън, Том Стопард и Маргарет Атууд. Разказът завършва с няколко ръчнонаписани от Роулинг думи-предупреждение, които целят да попарят всички надежди на феновете за нови продължения: "В момента не пиша нова книга и няма да развивам описаното в този разказ, но ми беше забавно да реша какво е станало преди първата книга."

Повече от 10 хиляди копия от сборника с кратките истории са закупени само за първия ден от пускането й на пазара, като в някои книжарници бройките са се изчерпили още до обяд.

Всички средства, събрани от продажбите на книгата, ще отидат за английския Пен клуб, който промотира литературата, като едно от най-добрите средства за разбирателство между културите. Част от парите ще помагат за решаването на проблеми с болестта дислексия.

През юни ръчнонаписаният от Роулинг оригинал на кратката история отпреди първия Хари Потър беше продадена на благотворителен търг за 25 хиляди паунда.

Друга интересна новина около манията по малкия магьосник, която разтърсва света всяка есен около празника за „Вси светии“, е новият филм „Хари Потър и Чистокръвният принц“, чийто трейлър вече може да се види в интернет. Премиерата е насрочена за 21 ноември. Става ясно, че ще видим най-важния според директора на Хогуортс Дъмбълдорф спомен на „Онзи, чието име не трябва да се назовава“. Злият герой е показан още като дете, когато открива, че може да причинява с поглед много лоши неща. За по-голяма автентичност малкият Лорд Волдемор е представен от племенника на Ралф Файнс, който се справя доста убедително с трудния и много важен момент на трансформация към злото на един магьосник.

Премиерата на новия филм за Потър се очаква с голямо нетърпение, а манията по магьосничество тази година ще тресе и кралския двор. Особено след като авторката Джоан Роулинг стана най-богатата жена във Великобритания. Състоянието й възлиза на 545 млн. английски лири или 807 млн. евро, с което тя надминава дори английската кралица Елизабет Втора. „Хари Потър и Чистокръвният принц“е избран от кралското семейство за премиера на годината в двореца. Шестия филм първа ще види кралицата и синовете й на 17 ноември.

Актьорите Даниел Радклийф, Ема Томпсън и Руперт Гринт отново ще участват, а към тях тази година ще се присъедини и Джим Броадбент.

Новият филм е режисиран от Дейвид Йейтс, който направи последните две серии. „ Считам за висша привилегия да завърша поредицата“, каза пред Би Би Си Йейтс.

Предишната серия „Хари Потър и орденът на Феникса“ стана най-гледаният британски филм на Острова за миналата година с приходи от 470 милиона паунда от глобалния бокс офис. Очаква се новият филм да го надмине.

От „Уорнър Брадърс“ анонсираха, че последната седма книга от поредицата ще бъде разделена в две части, тъй като обемът й от 608 страници не може да бъде разказан в един филм. Първият филм от последната книга се очаква на екран през есента на 2010 година.

Няма коментари: