вторник, 19 август 2008 г.

Издателство съди наследниците на Стайнбек


Издателство „Пингуин“ си върна правата върху Стайнбек - 2008-08-17 16:17


Американски съд е сбъркал, като е отсъдил правата на най-популярните романи на Джон Стайнбек, включително „Гроздовете на гнева“, писана през 1939 година, на внуците на писателя, постанови на свой ред Федералният апелативен съд в Ню Йорк.

В новото решение се казва, че издателската група „Пингуин“, част от компанията „Пиърсън“, си връща правата да публикува 10 от ранните творби на автора. Случаят се превърна в прецедент за други компании, свързани с продажбата на произведения на изкуството, които биха желали да контролират бъдещото използване на известни произведения, които си имат наследници.

Сред книгите, засегнати от постановлението, са и „За мишките и хората“, „Тортила Флет“ и първият публикуван от Стайнбек роман „Чаша злато“/1929/.

Джон Стайнбек е роден в долината Салинас, Южна Калифорния, по-късно място на действие в повечето му произведения. От 1920 до1926 г. следва морска биология в Станфордския университет, но така и не завършва. Започва работа, като сменя различни професии, верен единствено на писателското си призвание. Носител е на „Пулицър“ и Нобелова награда за литература и умира през 1968 година.

Сегашното решение на апелативния съд обезсилва постановеното през 2006 година от областния съдия на Ню Йорк, според което правата на романите на Стайнбек се присъждат на внуците му Томас Стайнбек и Блек Смайл.

През 2004 година внуците пожелаха да прекратят сключения през 1938 година от дядо им договор за публикуване на неговите романи именно от издателство „Пингуин“. След двугодишно дело наследниците за кратко възстановяват правата върху романите, но само преди седмица отново ги губят, съобщава Ройтерс.

Контрарешението на апелативния съд се базира на довода, че третата съпруга на Стайнбек – Елани, е подновила договора с „Пингуин“ през 1994 г. Когато тя умира през 2003 г., тя завещава правата на децата и внуците си от предишния си брак, което изключва Томас Стайнбек и Блек Смайл да имат каквито и да било претенции върху романите на дядо си. Така започват дела за правата между внуците на Стайнбек и наследниците на Елани.

От „Пингуин“ се възползват от развихрилата се драма и завеждат поредица от дела срещу Томас и Смайли, а също и срещу внуците на Елани, определени в нейното завещание. Съдът уважава тяхното право да продължат издават романите на прочутия автор, както са го правили през последните 60 години, за да може творчеството на Стайнбек да не спира да се радва на широк обществен интерес.

Няма коментари: