вторник, 19 август 2008 г.

Кино, Балкани, Сараево!






Фестивалът в Сараево събира творци от Балканите - 2008-07-25 13:53
Проектът „Съвместен живот”на Камен Калев ще се бори за наградата на CineLink Market от 12 хил. евро


Стефан Галибов


„Съвместен живот” на Камен Калев ще се бори с още 12 проекта за наградата Синелинк (до 12 000 евро) на 14-ото издание на филмовия фестивал в Сараево, който ще се проведе между 15 и 23 август. CineLink selection е специална секция на млади проекти. На всяко издание се представят най-малко 10 атрактивни проектаза пълнометражни филми на регионална тематика. Веднъж одобрени, те имат подсигурено филморазпространение по телевизии и кина не само на Балканите, но и в цяла Европа.

Фестивалът в столицата на Босна и Херцеговина си извоюва славата на своеобразен трамплин за регионалното кино на Балканите. В рамките на една седмица Сараево става притегателен център за местни продуценти и кинодейци както и за гости от целия свят, желаещи да научат и използват възможностите на регионалното кино.

Тази година чуждата атракция е ретроспективната панорама на Тод Хайнс. Американският режисьор нашумя с филма си за живота на Боб Дилън ( с Кейт Бланшет), получил специалната награда на журито във Венеция.

И FIPRESCI присъжда своя награда

Заедно с голямата награда “Сърцето на Сараево“, с отличията за най-добър филм, за мъжка и женска роля, от тази година фестивалът може да се похвали и с престижната награда на FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique, основана на 6 юни 1930 година). Основна цел на тази организация е да насърчава младите независими режисьори. ФИПРЕСИ връчва своите отличия само на най-престижните фестивали по света - Кан, Берлин, Венеция, Карлови Вари, Сан Себастиан, Пусан, Монреал, Торонто и Лондон.

В журито на ФИПРЕСИ в Сараево тази година участват Атила Дорси от Турция, Майк Гуудридж от САЩ и Ласло Кристън от Унгария.

Тази година тръгва и инициативата „Сараево - град на киното”. Идеята се ражда на Берлинаре, където са избрани 5 нискобюджетни проекта на млади режисьори, свързани със столицата на Босна и Херцеговина. Екипите задължително трябва да включват продуцент, режисьор и актьор от най-малко две различни държави от Балканите. Проектите са финансирани от общината на Сараево с по 7 хиляди евро и вече са готови за прожекция на фестивала.

Сред специалните гости са Зя Занг-Ке и Майк Лий

Китайският режисьор Зя Занг-Ке ще е специален гост на феста. Той е носител на „Златен лъв“ от Венеция през 2006 за филма си "Натюрморт" .

Най-новият му филм 24 CITY, представен в Кан тази година, ще открие програмата „Панорама“ в Сараево. Лентата показва реалистично „мръсното бельо” на китайската политико-икономическа система. Тя разнищва проблемите, породени от глобализацията, приватизацията и преминаването от планова към пазарна икономика за обикновения китайски работник. С намерение да направи документален проект Зя е интервюирал повече от 130 работници във фабрики.

Зя е един от малцината режисьори, дръзнали да коментират действителния живот в съвременен Китай. Той бие тревога за последствията от масовата алиенация и дезориентация на китайското общество. Това е една от причините, поради която филмите на Зя не се прожектират официално в родината на режисьора.

Другият специален гост е британската кинолегенда Майк Лий, който ще представи лично новата си продукция, комедията Happy-go lucky.

Почти четири години след „Вера Дрейк” , Майк Лий разказва историята на лондонска учителка с недвусмисленото име Попи, чиято усмивка и оптимизъм правят от света едно по-добро място за живеене.

Засега критиците се въздържат от коментари, но очакванията са това да е най-добрият филм в кариерата на големия британски режисьор. Комплименти за изпълнението на Сали Хоукинс в ролята на Попи, която вече взе „Сребърна мечка“ за най-добра женска роля на тазгодишното Берлинаре.

Майк Лий е номиниран пет пъти за „Оскар“ и е носител на три награди BAFTA, а също „Златна палма“ за шедьовъра си „Тайни и лъжи” и „Златен лъв“ за „Вера Дрейк”.

Израелецът Ари Фолман ще представи лично филма си Waltz with Bashir. Една нощ в един бар стар приятел разказва на Ари за повтарящ се кошмар, в който той е преследван от 26 кръвожадни песа. Всяка нощ точно една и съща бройка кучета присъстват в съня. Двамата мъже решават, че сънят вероятно трябва да има връзка с военна мисия в Ливан от тяхната младост от началото на 80-те. Тогава Ари започва да се терзае, че не помни абсолютно нищо от това време и търси хората от отряда, осъществил операцията, които да възстановят изгубения спомен. Целта е да открие истината за войната и за самия себе си. Waltz with Bashir е завръщане в травматичното минало на едно 19-годишно момче. Филмът е прожектиран в официалната селекция на тазгодишния Кан и е печелил наградата на публиката на Берлинаре през 1996.

Дебютният филм на босненската режисьорка Айда Бегич „Сняг”

ще открие 14-ото издание на фестивала. Премиерата беше на фестивала в Кан , където лентата спечели голямата награда на критиката. „Сняг“ е копродукция на Босна и Херцеговина, Франция и Иран. Историята на филма ни пренася в следвоенна Босна от 1997 година. Шест жени, един дядо, едно момче и едно момиче живеят в село Славно, разрушено от войната. Всеки от участниците е загубил баща, син или съпруг в конфликта, но телата на погубените близки никога не са открити и това подхранва напразни надежди. Разкъсвани между настоящия си живот и спомените за любимите хора, жителите на Славно са всъщност закотвени между рая и ада. Един ден първият сняг отрязва селото от света и заплашва с гладна смърт. Неочаквано селото е посетено от двама тайнствени бизнесмени, които правят предложение на селяните - да напуснат Славно срещу стабилна парична сума. Дилемата за местните е дали да останат и да очакват загубените близки, или да престанат да живеят в миналото и да напуснат селото.

Айда Бегич се е дипломирала през 2000 г. в Академията по драматични изкуства в Сараево. Нейният дипломен късометражен филм „Първата среща със смъртта” беше показан на 29 филмови фестивала в цял свят, включително и Кан, където спечели наградата за най-добър късометражен филм.

След двуседмично интензивно преглеждане на филми селекционната комисия избра 28 режисьори, 12 актьори, 12 продуценти и 17 сценаристи, които ще участват в Talent campus - среща на талантите, от 17 до 23 август.

Основната цел е да се осигури уникалната възможност на

млади таланти да общуват с прочути творци

в областта на киното, да споделят помежду си идеи и да работят заедно по нови проекти. Лекция пред младите автори ще изнесе носителят на два „Оскар“-а актьорът Бранко Лустич. Професионалната му кариера започва с филмите „Не се обръщай назад, синко” и „Козара”. Превратен момент е заминаването на Лустич за Лос Анджелис през 80-те години. Първият му задграничен успех идва с минисериала „Ветровете на войната”, на който е съпродуцент и асистент режисьор. През 1990 Лустич получава наградата „Еми“, а през 1994 година работи заедно със Спилбърг в „Списъкът на Шиндлер”, за който получава „Оскар“ за продуцентстка работа. Лустич е продуцент и на „Миротворецът” с Джордж Клуни и Никол Кидман и на „Гладиатор” на Ридли Скот – това му носи втори „Оскар“ за продуцентство. След 20- годишен престой в Холивуд днес Бранко живее в родината си Хърватия, където преподава в Академията по драматични изкуства в Загреб.

Лекции ще изнесе и режисьорът и сценарист Тери Джордж, автор на филмите „В името на баща ми” с Даниел Дей Луис и „Хотел Руанда”, номинирани за по няколко „Оскар“-а.

Нури Билге Джейлан, известният турски режисьор, е шеф на журито

Той ще представи лично и черната си драма „Три маймуни”, с която спечели наградата за режисура в Кан тази година. Лентата разказва за нарушените взаимоотношения в средностатистическото турско семейство, в които лъжата действа разрушително. „Три маймуни” е филм, който успява да накара публиката да се размисли. Защото в модерния свят, представен чрез семейството, обикновено истината се игнорира и никой не желае да говори за нея. Нури е забелязан от критиката още с първия си филм Koza, който обира овациите на публиката в Кан през 1995 г.

Член на журито е и британският режисьор Хю Хъдсън, автор на игрални и документални филми, включително и на култовия „Революция” с Ал Пачино, Доналд Съдърланд и Настася Кински. Редом с него ще работят хърватската актриса Мария Шкаричич и основателят на една от най-успешните продуцентски компании в Европа –Майкъл Вебер. Ще им помага и американската филмова критичка Дебора Йънг, директор на фестивала в Таормина, Италия, която от няколко години живее в Рим. В момента Йънг е главен редактор на нюйоркското списание за кино Cineaste.

От 1999 г. секцията Panorama е извоювала позицията на

мост между дебютанти и утвърдени ветерани

Много от филмите идват с големи награди от известни фестивали, а друга част са напълно нови открития и се показват за пръв път. Тази година ще видим заглавия на Вера Сторожова от Русия, Абделатиф Кечич от Франция и Пабло Траперо от Аржентина. Документалната програма набира все по-голяма популярност след основаването си през 2001 година. Нейна основна черта е провокативната естетика, а международното жури има много високи критерии при избора на филмите. Фаворити са израелският „Валс с Басар” на Ари Фолман и чилийско-френската продукция Calle Santa fe на Кармен Кастило.

Участниците и представителите на пресата са настанени в бивш офицерски клуб - сграда от края на XIX век в стил сецесион.

Миналата година фестивалът в Сараево привлече над 100 хиляди зрители.

Няма коментари: