вторник, 19 август 2008 г.

Кевин Спейси ще се усмихва в Сараево


Кевин Спейси е специален гост на фестивала в Сараево - 2008-08-17 16:16


Киното завладя столицата на Босна и Херцеговина, където в края на миналата седмица се откри един от най-големите филмови форуми на Балканите. Всяка година фестивалът в Сараево събира повече от 400 продуценти, режисьори и актьори от цял свят, които се интересуват от киното на Югоизточна Европа. На това издание на бизнес инициативата CineLink, която е част от фестивалната програма, ще бъдат разиграни повече от 1 милион евро, с които да се финансират продукциите от региона през следващата година.

Десет автори от Австрия, Босна, Хърватия, Унгария, Сърбия, Словения и Турция ще се състезават за „Сърцето на Сараево“, чието финансово изражение достигна 25 хиляди евро. Наградата е спонсорирана от Съвета на Европа.

Тази година турското присъствие е най-мащабно. Освен с председател на журито- нашумелия от Кан турски режисьор Нури Билге Джейлан, южната ни съседка може да се похвали и с участието си с цели три филма в основната програма. Всичко това идва, след като на миналото издание турският филм „Страхът на човека от Господ“ на Озер Кизилтан спечели голямата награда. В киносредите вече се говори за възход на турското кино от последните две години.

Фестивалът в Сараево се ражда като инициатива на малка група ентусиасти, които искат да показват новите западни филми непосредствено след войната със Сърбия от 1992-1995.

Холивудските звезди също не пропускат фестивала в Сараево - тази година блясъка на Калифорния ще представи носителят на два „Оскар“-а Кевин Спейси, който ще закрие фестивала с новия си филм. Освен прочутия актьор в столицата на Сараево е избрал да представи дебютния си режисьорски проект и сценаристът на „Да бъдеш Джон Малкович“ Чарли Кауфман.

Няма коментари: