вторник, 19 август 2008 г.

Алън, Скарлет, Барселона!






Уди Алън се обясни в любов на Барселона - 2008-08-07 14:29
В новия си филм режисьорът събира в едно легло Пенелопе Круз и Скарлет Йохансон


Стефан Галибов

С новия си филмов проект "Вики Кристина Барселона“, чиято премиера се състоя преди броени дни в Лос Анджелис, режисьорът с неостаряващото чувство за хумор Уди Алън се обяснява в любов на Барселона. Това е поредният му европейски проект, но този път суровият английски пейзаж е изместен от шарената, пищна и чувствена атмосфера на столицата на провинция Каталуния. Това, което американецът неизменно „носи“ със себе си от последните си филми, е новата му екранна муза - актрисата Скарлет Йохансон. За да се възползва максимално от Испания освен като терен за снимки, Алън посяга и към двамата й най-успешни актьори през последните години - Хавиер Бардем и Пенелопе Круз, които пък от своя страна пренесоха Испания в Холивуд. Със своята приказна архитектура, за която основна заслуга има Гауди, Барселона определено е магически град и предизвиква силни страсти по изкуството у Уди Улън. Харизматичният художник Хуан Антонио /Хавиер Бардем/ влиза във връзка с две млади американски туристки – Вики /Ребека Хол/ и Кристина /Скарлет Йохансон/. Конфликтът се завързва, когато творецът е яростно изревнуван от неговата ревнива и доста смахната бивша съпруга Мария Елена /Пенелопе Круз/. Вики и Кристина са две прелестни нимфетки, които прекарват безгрижното си лято в Испания. Вики е хетеросексуална и е сгодена, а Кристина е сексуално освободена по дух и склонна да експериментира във всичко и с всеки. Когато всички те се оказват любовно оплетени, започват да възникват все повече и повече комедийни и сърцераздирателни моменти. Най-скандалната, смешна и интригуваща част от филма е лесбийската сцена, в която две красиви актриси - Скарлет Йохансон и Пенелопе Круз, си лягат заедно.

Разположен в сочната средиземноморска чувствителност на Барселона, „Вики Кристина Барселона“ е може би най-смелият и революционен филм на Алън, с който режисьорът се посвещава на свободната любов.

Зад океана критиците са единодушни, че в Европа Алън най-сетне е успял да се освободи от пуританските заклеймявания, дошли след сексскандала с осиновената му дъщеря от Китай.

Американският режисьор казва, че се е стремил да направи филма смешен, но го вижда и като трагичен разказ за хора, които не могат да се влюбят, за други, които твърде много се харесват, и за такива, които сключват брак по грешни причини.

Американските медии са единодушни, че с новата си творба Алън се завръща към стила от по-ранните филми.

След представянето на фестивала в Кан тази година „Вики Кристина Барселона“ беше обявен от критиците, медиите и публиката за най-добрия филм на американския режисьор от няколко години насам.

Няма коментари: