вторник, 19 август 2008 г.

600 в един апартамент!






600 художници излагат в апартамент в София - 2008-08-04 14:59
„Мини принт” в галерия „Леседра” събра творци от 66 страни


Стефан Галибов


600 автори от 66 страни изпратиха свои графични мини принтове, които буквално са затрупали стените на малък апартамент в софийския квартал „Лозенец”. За да участват в годишната изложба „Малък формат графика” в галерия „Леседра“, творците са заплатили такса от 50 евро. Това им дава право да попаднат в изчерпателен каталог и да се окичат с една от трите награди. Международното жури тази година включва Кейске Коджима, Япония – носител на Първа награда за 2007-а, Ким Бекман, САЩ - професор по изкуства в Университета на Уисконсин, Вернер Стеманс,Германия-Франция, Литие ван Стратен - Холандия, Атанас Василев, България – професор по изкуство в Софийския университет, и Тодор Овчаров, България – носител на наградата за млад автор през 2006-а .

Връзката между графиката и древните калиграфски традиции резонно води до най-голямо участие от Япония – 99 автори, следвани от САЩ – 76, Англия – 35, Канада – 26, Холандия – 25, Австралия – 24, и на седмо и осмо място с по 22 участници са Финландия и България.

В изложбата присъстват както по-утвърдени автори, така и млади, тепърва готови към експерименти графици. В серията от три работи, озаглавена „ За жената”, Агнешка Ситко от Полша смесва фотография с графични техники. Полученият резултат впечатлява с отношение към детайла и изключителна плавност на формите.

Композиционно творбата е разделена на четири дифузни, избледнели части. Те са провокирани от четвърти ясно очертан чисто графичен елемент – пръсти на ръка, които се движат от кадър в кадър, като разтварят рисунката и показват нейния пулс. Изборът на близък план в комбинация с леко разфокусиране на фона донасят усещане за абстракция и въздушност.

Изключително съвременно поп-арт присъствие има творбата ”Вълшебно” на Сирку Кетола от Финландия, която спокойно може да се превърне и в татуировка. Авторът е смесил два мита -древния за феите и днешния за рокерите. Малка, червена фея е яхнала мощен „Харли Дейвидсън”. Парадоксален е фактът, че изобщо й е необходимо средство за придвижване, след като си има крила на гърба.

„Бежански лагер” (трета награда) на косовския художник Халим Меджини респектира с доброто владеене на сложната класическа техника „суха игла”. Интересна е алюзията, която се създава между палатковия лагер, който същевременно може да бъде видян и като планински върхове.

Въртяща се сфера с кратери-очи ни приближава застрашително в стил „Петият елемент” на Люк Бесон от работата на Митсуо Санпей. Неговото подобие на метеорит или надупчена луна-картоф му спечели втора награда.

Силно философски привкус донася творбата на белгиеца Риет Верхелст, който е изобразил „Зъбът на времето”. Кариесът на отминалите години е само в съзнанието ни, а иначе времето е неразваляемо.

Като от приказката за Алиса изскача „Мокрият заек” на японката Маюми Койде.

От българските участници се откроява сюрреалистичната серия на Ирма Водева „Дихание”. Техниката е отново „суха игла”.

Наред с членовете на журито специално за откриването на изложбата в България дойдоха и някои от тазгодишните участници - Пол Естинг от Дания, Ривка Узел и Йорам Лилах от Израел, Соланже Ковалевски от Франция, Неслихан Ердал, Хайретин Оздоган и Ерман Тораман от Турция. Изложбата продължава до 31 август.

Няма коментари: