вторник, 19 август 2008 г.

Къща е по-скъпа заради графити на Банкси




Холивуд полудя по графитите на Банкси - 2008-08-15 16:20
Брат Пит и Анджелина Джоли спят с отпечатъци от авангардния художник на стената си, а английско семейство продава къщата си на топ цена заради негова рисунка на една от външните стени


Стефан Галибов

Той е скъпо оценен от критици и звезди. Той е един от най-ярките художници на 21-ви век. Лицето му не може да бъде видяно на снимка. Никой не знае и точното му име. А произведенията му се раждат не в ателието, а на улицата. Неговите фенове не са учили изкуствознание и не прелистват дебели каталози. Вместо това предпочитат да си татуират образите му върху кожата си или да ги отпечатват на стената в спалнята си. Британският художник Банкси е един от пионерите на стенсил арта, т.е. графитите по шаблон. Но разликата между останалите майстори на графити и Бански е в посланието, в идеята, която ти остава задълго, след като си преминал покрай стена, нашарена от енигматичния художник. Неуловимият майстор на графити бил 34-годишен бивш колежанин. През януари отпечатък върху стена, изрисувана от него в Портобело-Роуд - Западен Лондон, беше продаден за 208 100 лири, а картината "Космическото момиче и птицата" - спрей върху стомана - за 288 000 лири.

Преди месец от лондонския вестник Mail on Sunday обявиха, че са разкрили самоличността на Банкси. Той е бил заснет при създаването на една от своите картини в Ямайка през 2004 г. Но до тази година се водеше сериозно почти криминално журналистическо разследване дали човекът на снимката е Бански или обикновен графити маниак. Същата година тя е била публикувана в интернет, а после и в лондонския вечерен вестник Evening Standard.

Въпреки разкритието на самоличността, мнозина почитатели все още се съмняват и предпочитат да вярват в енигматичния, почти митологизиран образ на своя графити гуру. През 2006 г. Банкси дал интервю за списанието Swindle, в което обяснил, че обществото никога няма да разгадае истинската му самоличност. “Аз не съм заинтересован да разкрия своята тайна - подчертал той. - Опитвам се да нарисувам красиви картини, а не себе си”.

Разкрит или не, холивудските особи са готови да плащат баснословни суми, за да пренесат в покоите си парчета стена, разкрасени от Банкси. Негови почитатели са Джъд Лоу, Киану Рийвс, Брад Пит, а неотдавна Анджелина Джоли броила 400 хиляди долара за негова работа на търг в Лос Анджелис. Цената на произведенията му нараства лавинообразно, като достига 500 хиляди. В началото на годината негова творба струваше 950 хиляди долара на търг в Ню Йорк. Днес най-вероятно същата ще се продаде за милиони. Едно семейство от Бристол дори стигна дотам да обяви за продан къщата, в която живее, само защото решило да се възползва от покачената заради рисунка на Банкси цена върху една от външните стени.

Въпреки голямата си художествена стойност, подобно на останалите рисунки по стените на сградите, графитите на Банкси също са заличавани от общинските власти, отговорни за почистването на града. Това неминуемо вдига и цената на изображенията, тъй като малцина могат да се доберат до оригиналното изображение, докато е все още на стената, и да го фотографират лично.

Много сайтове използват изображенията на Банкси, за да привличат млади посетители и често печелят на гърба на майстора на графити добри пари,без дори да са поискали разрешение да публикуват творчеството му, но пък поне си имат оправдание –не знаят точно от кого да поискат разрешението. Банкси не страда особено много, тъй като и без това продава своите изображения на астрономически цени. В повечето случаи най-скъпи са подписаните от самия автор принтове върху хартия на въпросните графити. Обикновено такива работи са по джоба само на частните колекционери, които на свой ред ги препродават, като качват много пъти цената. Самият автор обаче насърчава своите фенове, като качва качествени снимки на своите графити на интернет страницата си и препоръчва да бъдат използвани за некомерсиални цели. Носят се слухове, че дори собствените му родители не подозират колко популярно е изкуството на сина им. Негова дясна ръка е агентът му Стийв Лазаридис. Той контролира страницата на художника и притежава правата да продава неговите оригинални творби. Мона Лиза на Банкси върви около 60 хиляди паунда първоначална цена.

Когато тръгва да рисува на някоя стена, понякога Банкси е притеснен от бездомници, които запречват стената. „Никога не бих ги изритал от мястото им на улицата - казва Банкси. - На първо място това си е техният дом, на второ е мое ателие.“

За тазгодишното издание на фестивала в Кан заради Банкси беше затворена цяла улица -това е най-скъпият проект в историята на графитите - за да се скрие по-лесно прочутият художник, бяха поканени графити маниаци от 11 държави. Но този път всичко беше само за слава, предварително беше обявено, че условието за участие е нищо от създаденото на стената да не се продава. Всеки получи парче от стената вместо платно и в края на тридневното събитие повече от 28 хиляди зрители успяха да видят изрисуваната улица.

С творчеството си прочутият художник се бори срещу масмедиите, политиката и корпоративния свят, срещу потребителската култура на масите. Интересното е, че самият той се превръща все повече в продукт на масовото съзнание, като често влиза с картините си в новините или пък завладява все нови и нови пазари.


Директно в музеите


Банкси организира първата си неофициална изложба в Лондон през 2001 г. Тогава той изрисува 12 г;рафита по белите стени на тунел в Ривингтън, Шордич. Големият си пробив прави през юли 2003 г. с изложба в склад. Оттогава графитите му влизат в колекциите на холивудски знаменитости и ценители на съвременното изкуство. Банкси вече присъства и в музеите, като дори е рисувал на стените на най-големите галерии в Англия и САЩ като „Тейт модерн”, „Метрополитън юзиъм” и „МоМа”. Той се промъкна преди време в British Museum и дорисува стената на част от постоянната експозиция - предисторическа фалшива пещера с първобитни рисунки. Това нововъведение остана незабелязано няколко дни дори от персонала на музея. Впоследствие беше включено в постоянната колекция на музея като ценност, вместо да бъде изтрито. Банкси също така е дорисувал своите сатирични сюжети в контекста на експонати от четири големи нюйоркски музея - два от тях оцениха и запазиха труда му.


Най-дългото платно за рисуване на графити е между Израел и Палестина


Самият Банкси отвреме навреме дава интервюта, за да обърка още повече най-любопитните. Едно от редките успешни медийни прояви е за Би Би Си, при посещението на художника в Израел и Палестина, където Банкси рисува серия от графити и от двете страни на Стената на Западния бряг, за да протестира срещу политиката в региона. Тази работа превърна Банкси от локален творец в глобално значим автор. Банкси се шегува, че ако не друго, Стената е "една много добра творческа дестинация за художниците на графити”.


Банкси и Парис Хилтън


Въпреки политическата насоченост на повечето си работи, художникът не избягва да взима за свои теми икони от световната поп култура. В една от най-известните си акции той подменя обложките на 500 копия от музикалния албум на Парис Хилтън със свои рисунки, в които е включил образа й. Засега никой, който си е закупил по случайност диск с подменена от Банкси оригинална обложка, не го е върнал в магазина.

Няма коментари: