вторник, 19 август 2008 г.

Този Пикасо ваш ли е?


Този Пикасо ваш ли е? - 2008-08-13 18:20
ФБР издирва собствениците на стотици шедьоври, за които се предполага, че са крадени


Когато нюйоркският колекционер на изкуство Уилям Кингсленд умира през 2006 година, в апартамента му са открити стотици произведения на световноизвестни автори. След задълбочени анализи за повечето от тях се потвърждава, че са крадени в периода 1960-1970 година. Една от скъпите работи, за които се предполага, че са придобити по престъпен незаконен начин, е картина на Пабло Пикасо.

Докато се чака потвърждение за повечето творби от колекцията, ФБР публикува на интернет страницата си 5 галерии с общо 140 произведения.. „В случай, че някой има информация за конкретна работа или някой направо си познае скулптура или нещо друго от „каталога“ в интернет, нека веднага се свърже с агент Джим Уайн, който завежда нюйоркския отдел на отряда за борба с крадци на изкуство“, пише на сайта преди дългия списък с картини.

И кражбите явно са заразителни поне що се отнася за колекцията на покойния Кингсленд. Още при изнасянето на произведенията от апартамента един от наетите хамали си откраднал на свой ред две скици на Пикасо, оценявани на приблизително 30 хиляди долара. Любопитен факт е, че това не е първият, нито явно е последният път, когато точно тези две скици се крадат. Преди да попаднат в ръцете на Кингсленд, въпросните произведения били откраднати от нюйоркска галерия някъде около 1967 година.

Сред оценяваните изключително високо произведения от частната колекция без собственик е и Natura Morta на минималиста Джордо Моранди, Tete de Femme на Пикасо и част от колажите на известния немски художник и поет Курт Швитерс. Скулптура на Алберто Джакомети и скица на Анри де Тулуз Лотрек са също сред много ценните творби, търсещи своя ощетен собственик.

Тъй като починалият колекционер не е оставил никакво завещание, публичните администратори към нюйоркското кметство са наели аукционните къщи „Кристис“ и веригата от галерии „Стеър“ да организират разпродажбата на творбите.

Първото разкритие дошло, след като живописно платно на ранния американски художник Джон Синглетон, предложено на аукцион от галерията „Стеър“ за сумата от 85 хил. долара, било разпознато от бившия си собственик. Тогава и от „Кристис“ решили да отменят търга на цялата колекция, за да не рискуват доброто си име, като попаднат на друг краден експонат.

Оттогава насам от ФБР са открили още няколко крадени шедьоври и вярват, че ще излизат и още и решават да публикуват снимки на творбите на интернет страницата си. Така агентите от федералното бюро, които по принцип се занимават с преследване на престъпници, рискуват да се превърнат в разбирачи на изкуство, най-малкото ще им се наложи да научат авторите и имената на 140 картини, което автоматически ги прави подготвени за работа в галерия.

„Заради огромното количество работа и непрекъснати въпроси от граждани по телефона решихме да публикуваме снимки на произведенията“, се казва в официално изявление на ФБР пред американската преса.

От бюрото се заемат да изготвят и доклад за колекционера Кингсленд, който се оказва сред най-мистериозните хора сред собствениците на изкуство. Всъщност истинското име на притежателя на крадената колекция е Мелвин Кохн и той е израснал в неособено богато семейство от Бронкс.

Собственикът на галериите „Стеър“ каза пред Ройтерс, че не е особено сигурен как точно въпросните картини са попаднали в Кингсленд. Но предполага, че някой от работите като например „Портретът на Копли“ са с твърде големи размери, за да могат да бъдат откраднати само от един човек и затова се предполага, че Кингсленд е имал съучастници, които са разполагали с професионална техника за обири.

Във връзка със случая от ФБР припомнят, че за преследване на крадците на изкуство и друга собственост с особено голямо културно значение годишно се губят по 6 милиарда долара. Сумата е толкова голяма, тъй като често преследването излиза извън границите на един щат.

Собственикът на галерии „Стеърс“ предупреждава колекционерите и хората, които организират изложби, че трябва да станат особено внимателни и да проучват произхода на произведенията, които попадат при тях по един или друг начин.

Всеки може да разгледа колекцията с крадени произведения на изкуството на официалния интернет адрес на ФБР - http://www.fbi.gov/ и ако познае своя работа, да позвъни на агент Джим Уайн на тел. (718) 286-730.

Няма коментари: