вторник, 19 август 2008 г.

Електронният прилив на Бургас


Три дни и нощи „Духът на Бургас“ ще танцува до зори - 2008-08-12 14:09
Двудневен младежки фестивал събира най-добрите световни и български електронни групи на брега на Черно море


От 15 до 17 август Бургас ще бъде най-горещото място по Българското Черноморие. Тогава новият фестивал Spirit of Burgas ще бъде пуснат от бутилката и никой не ще може да го спре. До зори централният плаж ще бъде превзет от феновете на електронната музика в различните й версии, но освен диджей сетовете, ще има и достатъчно музика на живо.

Безспорно двете перли на фестивала са електроманиаците от култовата лондонска етногрупа Asian Dub Foundation, която идва за втори път в България, и култовата готик-пънк рок формация The Sisters of Mercy, предвождани лично от легендарният Андрю Елдрич.

Във фестивала ще вземат участие и реформираните Gravity Co, британски електророк от Pendulum, MC Jakes, дръменбейс от HMSU със специалните гости Baron и UK Apache. На отделна сцена предстои специална вечер с немската звезда Крис Лийбинг и диджей номер едно на холандския хаус Мишел де Хей. По това време на основната сцена ще рапира нюйоркчанинът Pharoahe Monch. Във финалната вечер Spirit of Burgas ще ни зарадва с изпълнението на Саймън Грийн и неговият бенд, които с особено удоволствие смесват дръменбейс, джаз, латински ритми и броукън бийт. Веднага след него от морето ще акостира могъщата Groove Armada, чийто боцман ще е лично диджеят Анди Кейто, който ще миксира на абордаж в самостоятелен сет.

В шестия студиен проект на Asian Dub Foundation, парчета от който ще бъдат изпълнявани на бургаския плаж, индийските ритми и вокали са с предимство. Те са смесени с редовните растамански напеви, електрическа китара и много урбанистични бийтове. Съчетанието на азиатски елементи и реге е наистина уникално музикално постижение на Asian Dub Foundation. В новия им албум припява дори рок легендата Иги Поп с неподражаемия си гаражен рок вокал. В Punkara има по-малко олд скул джънгъл и речитативи и повече китари и пеене. Освен това доста са се отдалечили от традиционния стил Bhangra.

Въпреки че в момента са на турне в Европа, любимите места за концерти на Asian Dub Foundation са в Азия и по-специално Есауира в Мароко и рок фестът във Фуджи, Япония. Често са считани за революционери освен по отношение на смесването на музикални стилове, смятани дотогава за несъвместими, но и по отношение на политиката, с която те упорито отказват да бъдат свързвани. Въпреки че преди около две години от групата изнасят серия от концерти под мотото „ Кадафи: Жив мит”.

Музикантите признават, че единствените две неща, с които са дълбоко ангажирани, са музиката и животът на обикновените хора. „Политиката не е вдъхновяваща. Впечатляваме се от обикновените неща в живота, от света такъв, какъвто го виждаме през нашите очи”, казват музикантите от групата.

Близките им музикални планове включват и саундтрак към филм.

Няма коментари: