вторник, 19 август 2008 г.

Войната в Грузия уби културата


Войната в Грузия проваля фестивала в Единбург - 2008-08-13 14:28
Звездата на танца Нина Ананиашвили обра овациите на английската публика с „Жизел“



Фестивалът в Единбург търпи сериозни щети от войната в Грузия, а връзките между руската и грузинската култура се сриват, съобщи пред Би Би Си световноизвестната примабалерина Нина Ананиашвили. В момента тя е в Единбург, където тече традиционният фестивал на сценичните изкуства. Спектаклите на грузинския национален балет, предвидени в програмата, са застрашени от провал, тъй като част от грузинските артисти не могат да пристигнат, блокирани от военните действия. Ананиашвили изтанцува миналата събота в Единбург една от коронните си роли – Жизел, в едноименния балет на Адолф Адам. След представлението примабалерината се срещна с журналисти, за да сподели тревогите си за последствията от войната. „Дълги години танцувах в балета на Болшой театър. Чувствам се дълбоко свързана с руската балетна школа, която е най-добрата в света. С гордост представях пред света руския балет, руската култура. За жалост войната ще попречи на нашето нормално общуване. Обикновените хора, които не са замесени в политическите игри, ще пострадат най-много“, каза примабалерината пред Би Би Си. Нина Ананиашвили е народна артистка на Грузия и на Руската федерация. Съпругът й е зам.-министър на външните работи на Грузия и отговаря за връзките с Русия. Двойката има малка дъщеря - Елена, за която балерината казва, че непременно ще я научи да говори добре руски.

Във фестивала в Единбург трябваше да бъде показана и програмата Тhe mixed bill с представяне на прочути хореографии от Русия, Украйна и Грузия. Сред тях са и шедьоврите на световноизвестния Джордж Баланчин, който има грузински корени. Група музиканти от Тбилиси, които трябваше да свирят по време на спектакъла, не успяха да долетят в Единбург. Заместиха ги английски изпълнители. Провали се и изявата на фолклорната група „Чанги“, чиито изпълнения бяха заменени с аудиозапис.

Нина Ананиашвили, световно име в класическия балет, е безспорната звезда на феста в Единбург. Тя силно привлече вниманието на медиите и заради драматичните събития в Грузия. Преди време Ананиашвили беше канена и за министър на културата на своята страна.

Няма коментари: